Giresun’un en önemli turizm mekanlarından olan ve aynı zamanda 1. derece SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınan, deniz seviyesinden 111 metre yükseklikteki Giresun Kalesi yamaç paraşütçülerini ağırladı.
Giresun Kalesi’nin zirvesindeki Topal Osman Ağa Anıtı’nın önündeki yamaçtan kendilerini boşluğa bırakan yamaç paraşütçülerinden birisi olan Yamaç Paraşütü Pilotu Haluk Erdoğan, Giresun semalarında saatlerce süzüldükten sonra sahildeki otopark alanına iniş yaptı. Giresun Kalesindeki Topal Osman Anıtı ve şehir manzarası ise yamaç paraşütçüsünün kask kamerasına yansıdı.
Yamaç Paraşütü Pilotu Haluk Erdoğan, Giresun Kalesinin profesyoneller için uygun bir uçuş alanı olduğunu ancak her zaman uygun rüzgar olmadığını ifade ederek uygun rüzgar çıktığında ise fırsatı değerlendirdiklerini söyledi.
GİRESUN KALESİ NEREDE?
Giresun Kalesi, kentin kuzeyindeki yarım adanın kente hakim olan tepesi üzerinde M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiş bir kaledir.
Sur duvarlarının tabanındaki taşlar surların ve kalenin Helenistik ve Roma Dönemi'ne ait olduğu izlenimini vermektedir.
Antik kaynaklarda "Bronz Duvarlı Kale" olarak anlatılan Giresun Kalesi'nin Pontus Kralı l. Farnekes zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir.
Trabzon İmparatorluğu'na ait olan ve 1300'lü yıllarda Türklere karşı yapılan kale 1301 yılında Trabzon İmparatoru ll. Aleksios tarafından onarılmıştır.
Kalenin en yüksek mevkisinde Topal Osman'ın mezarı, denize bakan yamacında ise şehitlik ve Hacı Bektaşi Veli'nin müridi Kurban dede'nin türbesi bulunmaktadır.
Kaynak: