Giresun'da yayla şenlikleri
Giresun'da mayıs ayının gelmesiyle başlayan ve yörenin kültüründe önemli bir yeri olan yayla şenlikleri ve festivaller, ağustos ayına kadar devam edecek. Giresun'un kültüründe önemli bir yeri bulunan yayla şenlikleri ve festivaller, mayıs ayının ilk hafta
Giresun'da mayıs ayının gelmesiyle başlayan ve yörenin kültüründe önemli bir yeri olan yayla şenlikleri ve festivaller, ağustos ayına kadar devam edecek.
Giresun'un kültüründe önemli bir yeri bulunan yayla şenlikleri ve festivaller, mayıs ayının ilk haftasında Dizgine Hıdrellez Şenliği ile başlayacak, ağustos ayının 3'üncü haftası yapılacak Çamoluk Bal Festivali ile sona erecek. Bu süre zarfında Giresun'da toplam 23 yayla şenliği ve festival gerçekleştirilecek.
Giresun'da yapılacak yayla şenlikleri ve festivaller arasında, Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, Kümbet Yayla Şenliği ve Çanakçı Kuş Dili Festivalleri öne çıkıyor. Yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişi bulunan Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, her yıl mayıs ayının 20'nci günü başlıyor. Festivalde, Giresun'un doğusunda bulunan Aksu Deresi'nin deniz ile birleştiği yerde toplanan hastalar, sıkıntılı olanlar, çocuğu olmayanlar, bir dilek tuttuktan sonra 7 çift, 1 tek taşı suya atarak bu dileklerinin gerçekleşmesini bekliyor.
Aksu mahallinde yapılan törenler, 3 ana bölümden oluşuyor. Sacayaktan geçme geleneği olarak adlandırılan birinci bölüm, soyun sürdürülmesi kültürüne dayanır. Çocuğu olmayanlar dilekte bulunarak üç kez sacayaktan geçer. Üç kutsal sayılan bir rakamdır. Sacayak ise ana rahminin simgesidir.
Dere taşlama geleneği olarak tanımlanan ikinci bölümde; doğanın hayat bulduğu mevsim olan ilkbaharda, doğanın getirdiği yaşama zevkiyle insanlar da bütün kötülüklerden arınmak gereğini duyar. Aksu Deresi'nin denize döküldüğü yerde toplanan insanlar, "Derdim Belam Denize" diyerek 7 çift, 1 tek taş atar. 7, kutsallığı olan bir rakamdır. Tek taş, dileğin yerini bulması için atılan sonuncu taştır.
Adanın etrafında dolaşma geleneği de denilen üçüncü bölümde ise soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği Giresun Adası'nın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanır. Ada turu Hamza Taşı'nın önünde başlar, yine Hamza Taşı'nın önünde son bulur. Törenin amacı, soyun sürdürülmesi, belaların denize atılması, döllenmenin bu mevsimde başlaması ve toprağın bereketlenmesidir.
KÜMBET YAYLA ŞENLİĞİ
Temmuz ayının ortalarında yapılan Kümbet Yayla Şenliği'ne her yıl ortalama 20 bin kişi katılıyor. Temmuz ayının ikinci haftası yapılan festivale, son yıllarda artan turizm hareketliliğine bağlı olarak uluslararası katılım gerçekleşiyor. Şenliğe katılanlar arasında yapılan açık arttırma ile en fazla parayı veren kişi, 'yayla ağası' seçilirken, yayla ağasından alınan parayla bir sonraki şenliğin yapım masrafları için de bütçe oluşturuluyor. 2004 yılında hayatını kaybeden ünlü işadamı Sakıp Sabancı da bir dönem Kümbet Şenliği'nde yayla ağası seçilmişti.
KUŞDİLİ FESTİVALİ
Giresun'da yapılan festivaller arasında temmuz ayı içerisinde Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde yapılan Kuşdili Festivali ayrı bir önem taşıyor. Kuşköy köyü ve civarında yöre halkı tarafından yüzyıllardır haberleşme ıslıkla sağlanıyor. Festivalde, çeşitli eğlence programlarının yanı sıra, ıslıkla konuşma yarışmaları gerçekleştiriliyor.
Bu yıl Giresun'da yapılacak olan yayla şenlikleri ve festivaller ağustos ayında sona erecek.