Giresun'un eşsiz yaylası: Kümbet Yaylası nerede? Nasıl gidilir, rakım kaç?

Giresun'un en gözde yaylası konumunda olan Kümbet Yaylası ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Detaylar haberimizde.

Giresun'un eşsiz yaylası: Kümbet Yaylası nerede? Nasıl gidilir, rakım kaç?

Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz bölgesinde, 1640 metre rakımda bulunan bir yayladır.

Giresun'un 52 km güneyinde, Dereli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Dereli ilçesine kadar olan 30 km'lik yol asfalt olup, Dereli ile Kümbet Yaylası arasındaki 22 km'lik yol yeni asfaltlanmıştır ve yaz aylarında dolmuşlarla ulaşım sağlanabilmektedir.

kumbet-yaylasi-1.webp

Kümbet yaylasına giderken İkisu üzerinden gidip, dönüşü Güdül üzerinden yapmak, çok güzel manzaralar sunar. Ayrıca, Sivas ve İç Anadolu'dan Şebinkarahisar yolu ile de ulaşım mümkündür.

Yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmıştır. Beş yıldızlı bir otel kompleksi, PTT acentesi, sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesi ve oto tamircisi hizmet vermektedir. Aymaç Tepesi, Şahİsmail Düzü, Melikli Obası, Şıh Obası ve Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet Yaylaları, kamp ve piknik alanı olarak yoğun şekilde kullanılmaktadır.

kumbet-yaylasi-2.webp

Kümbet'in 2 km batısında bulunan Aymaç, eşsiz bir zirvedir. Ayrıca, civardaki Türkmen/Çepni obaları da ziyaret edilebilir. Bölge muhteşem bir coğrafyaya sahiptir. Kümbet Yaylası yağmurlu olduğunda, piknik yapanlar 6-8 km daha giderek dağın güney yamacında bulunan Şebinkarahisar'ın kurak ikliminden faydalanabilirler.

Her temmuz ayının 2. pazar günü, Dereli Belediye Başkanlığı'nın öncülüğünde yöre halkı ve turistlerin yoğun katılımıyla Geleneksel Kümbet Şenlikleri düzenlenmektedir. Şenliğin kökeni eski ot göçlerine dayanmakta olup, yeni dönemde ilk şenlik 1989 yılında gerçekleştirilmiştir. Valilik tarafından yeni turistik 100 yataklı otel tesisleri hizmete açılmıştır.

kumbet-yaylasi3.webp

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler