Göçerlerin Fındık Çilesi

Doğu ve Güneydoğu illerinden her yıl Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamak amacıyla gelen binlerce insan, ırmak havzalarında kurdukları çadır kamplarda yaşam ve geçim mücadelesi veriyor.Dünya fındık üretiminin yarısından fazlasının bulunduğu Karadeniz Bölg

Göçerlerin Fındık Çilesi

Doğu ve Güneydoğu illerinden her yıl Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamak amacıyla gelen binlerce insan, ırmak havzalarında kurdukları çadır kamplarda yaşam ve geçim mücadelesi veriyor.

Dünya fındık üretiminin yarısından fazlasının bulunduğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık mevsiminin gelmesiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen binlerce insan Samsun, Ordu ve Giresun illerinde buldukları boş arazilerde derme çatma çadır kamplar kurarak iş beklemeye başladı.

Ordu'nun Melet Irmağı havzasında çadır kurarak iş beklemeye başlayan yaklaşık 2 bin kişi, zor ve sağlıksız şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Suyun yeterli olmadığı, gelenlerin polis tarafından kimlik kontrolü yapıldıktan sonra yerleşmesine izin verildiği çadır kamplarda valilik tarafından getirilen bir hortum suyun başına toplanan onlarca insan su alabilmenin telaşını yaşıyor.

Çadır kamplarda tuvalet olmadığı için ilkel şartlarda oluşturulan ve brandalarla kaplanan tuvaletler hizmet veriyor. Bu kamplarda en büyük sıkıntıyı ise yemek, bulaşık, çamaşır ve çocuk bakımı sorumlulukları sebebiyle kadınlar çekiyor. Erkekler ise çadırlarda yatarak uyumayı ve iş beklemeyi tercih ediyor.


Şanlıurfa'nın köylerinden Ordu'ya gelen Mehmet Sağlam (38), her yıl aynı yere geldikleri halde yetkililerin kendilerine ilgisiz kaldığını belirtiyor. Sağlam, "Su yok, tuvalet yok. Her yıl geldiğimiz halde sanki başka ülkenin insanlarıymışız gibi hiç ilgilenmiyorlar. Buranın sorumlusu kimse bizimle biraz ilgilensinler" dedi.

3 yıldır Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinden Ordu'ya gelen Veysel Tektok (18) ise günlük yevmiye ücretlerinin düşmesinden yakındı. Tektok, "Geçen yıl günlüğü 25 YTL'den fındık topladık. Bu yıl ise 20 YTL veriyorlar. Bu para bizim sıkıntımızı gideremiyor. Çünkü buraya gelene kadar zaten 800-900 YTL harcıyoruz" diye konuştu.

Yine Viranşehir'den gelen Ömer Güzel (30) ise bulundukları araziye her yıl gelip konaklamalarına rağmen aynı rezillikleri yaşadıklarını söyledi. Ordu'da bir ay fındık topladıktan sonra Malatya'ya pamuk toplamaya gideceklerini belirten Güzel, "Nedense Karadeniz'den sonra gittiğimiz yerlerde rahat ediyoruz. Ama buralara gelince kimse bizimle ilgilenmiyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler