Göktaş "Bu barış projesidir"

Ukrayna Meclis Başkanı Volodymyr Lytvyn, ''Ekonomik, sosyal bilimsel ve kültürel temellerde olan diyalog, Karadeniz havzasındaki ülkeleri birleştirmekte, işbirliklerini daha da güçlendirmektedir'' dedi.     Lytvyn, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter

Göktaş "Bu barış projesidir"

Ukrayna Meclis Başkanı Volodymyr Lytvyn, ''Ekonomik, sosyal bilimsel ve kültürel temellerde olan diyalog, Karadeniz havzasındaki ülkeleri birleştirmekte, işbirliklerini daha da güçlendirmektedir'' dedi.

    

Lytvyn, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) 36. Genel Kurulu'nun açılış bölümünde yaptığı konuşmada, teşkilatın 20 yıldır kendi etkinliğini ispat etmiş bir mekanizma, siyasi, ekonomik sosyal ve kültürler arası diyaloğun bölgesel bir kurucusu olduğunu söyledi.

     Türkiye'nin teşkilattaki anahtar rolünü mutlaka belirtmek istediğini dile getiren Lytvyn, ''Sayın Özal'ın da rolünü belirtmek istiyorum. Kendi girişimlerinden dolayı bu teşkilat başlamıştır. KEİ Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Karadeniz Araştırmaları Merkezi bütün bu tecrübeleri ortaya koymaktadır. Ekonomik, sosyal bilimsel ve kültürel temellerde olan diyalog, Karadeniz havzasındaki ülkeleri birleştirmekte, işbirliklerini daha da güçlendirmektedir. Karadeniz ülkelerini birleştiriyor, ayırmıyor'' diye konuştu.

     KEİPA'nın 2009-2010 yıllarında su kaynaklarının etkili kullanımı, ekolojisi, sosyal kültürel göçler, kadınların şiddete karşı korunması, havacılık, ulaşımın gelişimi, bu sektörlerin gelişimi için mevzuatların uyumunun sağlanması gibi çok önemli konuları görüştüğünü belirten Lytvyn, şunları kaydetti:

     ''Bölgesel politikanın geliştirilmesi, Karadeniz Bölgesi'nin transit Avrasya ulaşım koordinasyonunun gelişmesi gibi projeler önemlidir. KEİ Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankasının, Uluslararası Karadeniz Araştırma Merkezinin faaliyetleri çok önemlidir. Global finans krizi göz önünde bulundurarak bu rolün önemli olduğunu vurgulayabiliriz.

     KEİPA sağlam temel üzerine kurulmuş olup, prestiji, gelişimi devam etmektedir. İstikrarlı ve büyük ortaklarımız mevcut. Karadeniz Ekonomik İşbirliği 20 yıla yaklaşmaktadır. Bu da bizim gelişmemizde önemli adım olacaktır, yeni ufuklara yol açacaktır. Ukrayna çok kapsamlı analizin yapılması gerektiğini düşünmektedir. Program da 2012 yılında kabul edilebilir.''

     -''KEİ, HER ŞEYDEN ÖNCE BİR BARIŞ PROJESİ OLARAK ÖNEM TAŞIMAKTADIR''-  

KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş ise içinde bulunduğumuz hızlı küresel değişim döneminde, kaynak ve içeriği çok çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalınabileceğine dikkati çekti.

Son yıllarda uluslararası camiada baş gösteren kutuplaşma, anlayış eksikliği ve ayrımcılığın ulaştığı tehlikeli boyutların, diyalog ve işbirliği yoluyla tersine çevrilebileceğine inandıklarını vurgulayan Göktaş, şöyle devam etti:

''Ancak, takdir edersiniz ki bunu başarmak için uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi elzemdir. Bu çerçevede, bölgemizin en kapsayıcı örgütü olan KEİ'nin sürece önemli katkıları olabileceğine inanıyoruz. KEİ, her şeyden önce bir barış projesi olarak önem taşımaktadır. KEİ'nin hedeflerinin üye ülkelerin ulusları tarafından benimsenmesi için çalışmalarda bulunulmasını öngören KEİPA'nın, bölge halkları arasında güven ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine ve bölgede barış ve istikrarın tesisine katkıda bulunacağına inancımız tamdır. İşte bu anlayışla belirlenmiş olan KEİPA 36. Genel Kurulu teması çerçevesinde, günümüz sorunlarının temelinde yatan diyalog ve anlayış eksikliğine yönelik geniş kapsamlı görüş alışverişi yapma ve birlikte çözüm önerileri geliştirme fırsatını bulacağımıza inanıyoruz.''

     -PARLAMENTOLARIN BARIŞ VE İSTİKRARDAKİ ÖNEMİ-  

Dış politikasının temeline Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Yurtta barış, dünyada barış'' ilkesini koyan Türkiye'nin, başta komşularıyla ilişkileri olmak üzere, bölgesinde ve dünyada her zaman barış ve istikrarın hakim olması için yoğun ve samimi bir çaba sarf ettiğini vurgulayan Göktaş, şunları kaydetti:

''Medeniyetlerin ittifak içinde zenginleşmesine önem veren Türkiye'nin, İspanya ile eşbaşkanlığını yürüttüğü ve BM tarafından da desteklenen Medeniyetler İttifakı girişimi, bu anlayışın en açık ifadesidir. Türkiye, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da başta aynı bölgede yer alan ülkelerle olmak üzere azami işbirliğini ve entegrasyonu amaçlayan, diyaloğu esas alan bir yaklaşım benimsemeye devam edecektir. Parlamentolar, ülkelerini yansıtan ve temsilcisi oldukları toplumlarını geleceğe taşıyan kurumlardır. Uluslarımızı oluşturan bireylerin temsilcilerini bir araya getiren parlamentoların ortaya koydukları bakış açıları, bir bütün olarak değerlendirildiğinde, sadece bölgesel değil küresel anlamda gündemi etkileyebilme gücüne sahiptir. Toplumların aynası olan parlamentoların çok geniş bir yelpazedeki istikrarsızlık kaynaklarına karşı gösterecekleri kararlı tutumlar, barış ve istikrarın kalıcı hale getirilmesinde vazgeçilmez öneme sahiptir. Bu bilinçle şekillendireceğimiz diyalog ve işbirliği anlayışının, parlamentolarımızın etkinliğini ve gücünü artıracağına inanıyoruz.''

Kemalettin Göktaş, Genel Kurulda yapacakları görüş alışverişinin, kültürler ve medeniyetler arası diyaloğa ve dolayısıyla küresel istikrara somut katkı sağlamak yolundaki çabalarının temel unsurlarını ortaya koymasını ve geleceği aydınlatması dileğinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından aile fotoğrafı çektirildi.

Genel kurulda açılış konuşmalarının ardından birinci oturuma geçildi. Gündemin ve gündemde yer alan maddelerin kabulünün ardından KEİPA ulusal delegasyonlarının başkanları konuşma yaptı. Daha sonra genel kurula ara verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler