Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu, il merkezinde bulunan 35 mülteci aile için başlattığı yardım kampanyasına katkı sağlayan 27 kişi ve kuruluşa törenle plaket verdi.
Geçtiğimiz ay Baro bünyesinde kurulan ‘Mazlumların ve Mültecilerin Haklarını Koruma Komisyonu’ tarafından yapılan çağrının ardından gerçekleşen kampanya ile zor durumdaki mültecilerin acil ve temel ihtiyaçları Gümüşhaneliler ve sivil toplum kuruluşları tarafından karşılandı.
Yapılan organizasyondan ve Gümüşhane’nin kenetlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, törende kişi ve kuruluşlara plaketleri kendi eli ile verdi.
Konuşmasında Türk milletinin en önemli hasletlerinden birisinin yardımlaşmak olduğunu vurgulayan Vali Mayda, ‘komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir’ anlayışının kendilerine ışık tuttuğunu söyledi.
“GÜMÜŞHANE TOPYEKÜN BU HAREKETİN İÇERİSİNDE YER ALDI”
Devletin ihtiyaç sahiplerine yardım ettiğini fakat işin diğer tarafında da sivil toplum örgütleri olduğunu belirten Vali Mayda, “Yardımlaşma yüce milletimizin önemli hasletlerinden birisidir. İlimizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tüm üyeleriyle birlikte fakrü zaruret içerisinde olan vatandaşlarımızın özellikle bize ulaşanlara yardım yapıyor. Tabi bu işin devlet eli. Birde sivil toplum yönü var. Baromuz bu konuda bir öncülük yaptı. Misafirleri bizim ziyaret ettiğimiz gibi onlarda ziyaret etti ve destek olmak istedi. Sonuçta ortaya güzel bir tablo çıktı. Burada bulunan bütün sivil toplum örgütü ve siyasi partilerimiz bu gayretin içinde yer aldı ve sonuçta el birliği, iş birliği yapılarak güzel bir çalışma ortaya çıktı. Bütün sivil toplum örgütlerine şükran ve minnet duygularımı iletiyorum.” dedi.
"GÜMÜŞHANE BU ORGANİZASYON İLE DİĞER İLLERE ÖRNEK"
Başarının temelinde milletle devletin koordineli işbirliği içerisinde tespit edilen hedefe doğru birlikte yürümesi olduğunu söyleyen Vali Mayda, bunu Gümüşhanelilerin diğer illere de örnek teşkil edecek şekilde gösterdiğini belirterek, emeği olan herkese teşekkür etti.
“DEVLET MUHTACA ULAŞMADA YETERSİZ KALABİLİR, SİVİL TOPLUM BU KONUDA BİZE KATKI SAĞLASIN”
Konuşmasında sivil toplum örgütlerine seslenen Vali Mayda, devletin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla kendilerine ulaşan talep ve ihtiyaçları değerlendirerek cevap verdiğini dile getirdi ve şu çağrıyı gerçekleştirdi: “Ama üzülerek ifade etmek lazım ki zaman zaman köylerde veya değişik yerlerde gezdiğimiz zaman gördüğümüz manzaralar bizi üzüyor. Bizim insanımız gururlu, izzet-i nefs sahibi ve yardım için gelip müracaat etmiyor. Aslında farku zaruret içerisinde yaşamakla birlikte bekliyor ki devlet bulsun ve yardımını yapsın. Devlet imkan olduğu kadarı ile araştırıyor ama bizim özellikle sivil toplum örgütlerinden beklediğimiz, tüm Gümüşhanelilerden beklediğimiz bu konuda bize yardımcı olmalarıdır. Bizim ulaşamadığımız, bulamadığımız fakir vatandaşlarımız varsa bu kişilerle ilgili bilgileri bize ulaştırsınlar. Sonuç itibarı ile yapılacak hayrın herkes ortağıdır. Biz istiyoruz ki güzel işleri hep birlikte yapalım. İstiyoruz ki ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmasın. Bu öğrenci olabilir, dul, yetim insanlarımız olabilir. Her kim ki muhtaç ise, fakru zaruret içinde ise bunlara ulaşabilelim. Bu noktada bir sorumluluk var. Bunu burada hep birlikte paylaşalım istiyorum. Bütün sivil toplum örgütlerimize, Belediyemize, siyasi parti başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Böyle çalışmaların da devamını diliyorum.”
"MUHACİR-ENSAR KARDEŞLİĞİ TEST EDİLDİ"
Baro Başkanı İsmail Taştan ise konuşmasında Afganlı, Pakistanlı, Bangladeşli ve Iraklı mültecilerin niçin Gümüşhane’de olduğunu sorguladı. Sorusunu, “Bu sorunun cevabı çok net. Maalesef batı ülkelerinin sömürgeci, emperyalist işlemleri nedeniyle ülkelerinden ve yurtlarından çıkmak zorunda kalmışlardır. Burada bize düşen Sayın Valimizin yaptığı gibi bu gelen insanları kucaklamak ve onlara yardımcı olmak ve onlara vatanlarından, memleketlerinden uzak olduğu hissiyatına son vermektir. Gerekeni başta sizler fazlasıyla yaptınız. Çatal kaşıktan buzdolabına, çamaşır makinesinden odununa yatağına varıncaya kadar devlet-millet dayanışmasını gösterdiniz. Kısaca muhacir-ensar kardeşliğini test ettiniz. Kökleri bin yıllara dayanan ve bu milletin gerçek sivil toplum örgütleri olan anlayışların temsilcisi olarak sizler son derece hayırlı işlere vesile oldunuz. Başta Hz. Ömer misali gayret gösteren Sayın Valimize ve siz değerli yardımseverlere temsil ettiğiniz vakıf ve derneklere baromuz ayrıca Mazlum ve Mülteci Hakları Komisyonu olarak teşekkür ediyorum.” dedi.
“HİÇ KİMSE VATANINI, SEVDİKLERİNİ GERİDE BIRAKARAK BİLMEDİĞİ BİR ÜLKEYE GİTMEZ”
Mazlumların ve Mültecilerin Haklarını Koruma Komisyonu Başkanı Melek Genç Taştan ise vatanlarından koparak gelen ailelerin herşeylerini, bütün hayatlarını geride bırakarak Türkiye’ye geldiğini, sıfırdan yeni bir hayata başladıklarını belirterek, konuşması sırasında mültecilerin durumlarını anlatırken ağlamamak için kendini zor tuttu.
Hiç kimsenin vatanını, sevdiklerini geride bırakarak bilmediği bir ülkeye gitmek istemeyeceğinin altını çizen Taştan, “Büyük sıkıntılardan kaçarak ülkemize sığındılar. Bize düşen de misafirperverliğimizi göstermekti, paylaşmaktı. İlk ziyaretlerimizde gördük ki onların yatacak birer yatakları yok. Yemek yiyecek bir tabakları yok. Isınacak bir sobaları yok. Onların bu durumunu anlamak için görmek lazımdı. Neyse ki acil ihtiyaçları sizin sayenizde karşılanmış durumda. Herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen ise Melek Genç Taştan’ın yaşadığı duyguları bizzat kendilerini de mülteci evlerini ziyaret ettiklerinde görüp yaşadığını belirterek, ‘veren el alan elden hayırlıdır’ hükmüyle hareket eden herkese teşekkür etti.
Programda daha sonra Baro Başkanı İsmail Taştan tarafından Vali Mayda’ya plaket verdi. Vali Mayda daha sonra kampanyaya katkı sağlayan 27 kişi ve kuruluşa plaket takdim etti.
Törene Vali Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Turan Tuğlu, Baro Başkanı İsmail Taştan ve yönetimi, kampanyaya katkı sağlayan kişi ve kuruluşlar katıldı.