Gümüşhane'de ayin yapılsın
Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği Başkanı Selim Nas, Gümüşhane’de başta İmera Manastırı, Krom Vadisi ve Santa harabelerinde gerekli restorasyon çalışmaları yapılıp, ulaşım sıkıntıları giderildiği zaman inanç turizmi bağlamında bölgenin cazib
Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği Başkanı Selim Nas, Gümüşhane’de başta İmera Manastırı, Krom Vadisi ve Santa harabelerinde gerekli restorasyon çalışmaları yapılıp, ulaşım sıkıntıları giderildiği zaman inanç turizmi bağlamında bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.
Gümüşhane’nin değişik din ve dillere mensup farklı kültürlere sahip insanların uzun yıllarca hoşgörü içerisinde kardeşçe yaşadıkları bir çoğrafyaya sahip bir bölge olduğunu, hala birçok köyde eski medeniyete ait yerleşim yerleri bulunduğunu belirten Nas, yaptığı açıklamada, “Gümüşhane insanının engin hoşgörüsü eski medeniyetlerin kültürlerine ve inançlarına geçmişte olduğu gibi bugünde aynı hoşgörü içerisinde yaklaşmaktadır. Bizi biz yapan en büyük özelliğimiz farklı din ve dillere karşı duyduğumuz hoşgörü ve sevgidir” dedi.
İnanç turizmi boyutunda olaya bakıldığı zaman 88 yıl sonra Sümela Manastırında yapılan ayini “neden Gümüşhane’de de olmasın” diyerek farklı bir teklif getiren Nas, “Kültürel güzellikler bakımından bir çok güzelliği içerisinde barındıran şehrimiz başta imera, krom ve santa harabeleri gerekli restorasyon çalışmaları yapılıp ve ulaşım sıkıntıları giderildiğinde inanç turizmi bağlamında bölgenin cazibe merkezi haline gelecektir. Yanıbaşımızda Trabzon da yapılan inanç turizminin il ekonomisine 4 günlük girdisi yaklaşık olarak 3 milyon Euro olarak açıklandı. Diğer bir ifade ile 6 bine yakın turist ayin için Trabzon’a geldi. Otellerde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Ayin turistleri ortalama 4 gün kaldı. Bu turistler 3 milyon Euro bıraktı” diye konuştu.
Böylesine büyük bir ekonomik pastadan şehir olarak neden yararlanmayalım sorusunu soran Nas, Sümela Manastırı’nda yapılan ayinin şehir olarak Gümüşhane’deki inanç turizminin gelişmesi için büyük bir fırsat doğurduğunu ve bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi için hiç sebep bulunmadığının altını çizdi.
Açıklamasının son bölümünde evhamlarla ve asılsız korkularla artık bir yere varılmasının mümkün olmadığını, önemli olanın Gümüşhane’nin kültürel ve ekonomik yönden gelişmesini sağlamak olduğunu belirten Nas, “Şehrimizin inanç turizmi alanında sıçrama yapması için tarihi bir fırsat bulunmaktadır. Bu fırsatı en iyi şekilde kullanmamız gerekmektedir. Şehir olarak gerekli hazırlığı yaptığımız takdirde inanıyoruz ki şehrimiz de tarih ve kültür turizmi de o kadar artacaktır” şeklinde konuştu.
Nas, Gümüşhane’de Sümela’da yapılan ayinin bir benzerinin yapılmasının hem Gümüşhane’nin prestijini artıracağını hem de Gümüşhane’nin ekonomik yönden gelişmesine katkı sağlayacağına değindi.