Gümüşhane'de derelere alabalık bırakıldı

Gümüşhane'de 20 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu, Çit, Dağdibi ve Balahor derelerine bırakıldı.Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla başlattığı "Doğal Alabalık
Gümüşhane'de derelere alabalık bırakıldı

Gümüşhane'de 20 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu, Çit, Dağdibi ve Balahor derelerine bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla başlattığı "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" çerçevesinde Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ Köyü Çit Deresi mevkisinde tören düzenlendi.

Vali Yücel Yavuz, yaptığı konuşmada, doğal hayata ait milli değer ve zenginliklerin yaşatılması adına yürütülen çalışmanın güzel bir proje olduğunu söyledi.

Derelerde tamamen doğal olarak yetişen, bu derelere mahsus özellikleri olan kırmızı benekli alabalık varlığının artırılması ve korunması gerektiğini belirten Yavuz, "Torul merkezli olmak üzere Gümüşhane'nin hemen hemen her yerinde doğal güzellikler sayılamayacak kadar çok. Dereye bırakacağımız alabalıklar son derece profesyonel teknikle üretildi. Şu an itibarıyla 2 bin yavru alabalığı Çit Deresi'ne bırakıyoruz. Torul Dağdibi Deresi'ne 10 bin ve Kelkit Balahor Deresi'ne 8 bin olmak üzere 20 bin kırmızı benekli yavru alabalık suya bırakılmış oldu" dedi.

Balık bırakılan derelerde beş yıl süreyle avlanmanın yasak olacağına dikkati çeken Vali Yavuz, "Jandarma Komutanlığı, Kaymakamlığa bağlı tüm birimler, en çok güvendiğimiz yöre halkımızın hassasiyetle bunu muhafaza etmeleri halinde balık popülasyonu artacak ve gün gelecek, kontrollü şekilde olta balıkçılığına müsaade edilip köy merkezli olmak üzere yöre insanına ekonomik katkı başlamış olacak" diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Vekili Cüneyt Aloğlu ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 9 yıl önce "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi"ni başlattığını ifade ederek, 2012 yılında Torul Çit Deresi'ne 5 bin, 2013 yılında 5 bin ve Kelkit Balahor Deresi'ne 7 bin benekli yavru alabalık bırakıldığını, iki yıl içerisinde bırakılan benekli yavru alabalık sayısının 37 bin olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Vali Yavuz ve törene katılanlar, Çit Deresi'ne balıkları bıraktı.

Törene, Vali Yavuz'un yanı sıra İl Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren, Torul Kaymakamı Recai Karal, Gümüşhane Emniyet Müdürü Orhan Kar, Doğa Korumu ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdür Vekili Haydar Tekin ve vatandaşlar katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir