Gümüşhaneli usta yarım asırdır ahşap oyuyor
Gümüşhane'de ahşap sanatıyla uğraşan Coşkun, doğadan topladığı ağaç dallarına yaptığı yeni ürünlerle hayat veriyor.
Yayınlanma:
Gümüşhane'de ahşap sanatıyla uğraşan Cevat Murat Coşkun (69) yarım asırdır topladığı ağaçlardan ahşap dekorasyon ürünleri yapıyor.
Merkeze bağlı Mescitli köyündeki 15 metrekarelik atölyesinde kendine has tarzıyla ahşap dekorasyon ürünleri üreten Coşkun, ilerleyen yaşına rağmen tutkuya dönüşen mesleğini severek sürdürüyor.
Coşkun, ağaç işlemenin kendisi için bir tutku olduğunu belirterek, küçük yaşlardan beri el becerisi olarak ağaç işlemeye yatkın olduğunu söyledi.
Kırık ağaç dallarının yok olup gitmesine gönlünün razı olmadığını ve bu nedenle dalları doğadan topladığını vurgulayan Coşkun, onları yeniden ürüne dönüştürerek insanların hizmetine sunduğunu bildirdi.
Ürün tasarımlarını ağaç ve dallarının şekline göre belirlediğini anlatan Coşkun, "Ağaçtan bana ne yap deseler yaparım. İnsanın maketini yapar yürütürüm. Yeter ki bana o imkanı versinler. Hiç yeni ağaç kullanmıyorum. Hep bahçelerden topluyorum. Çocukluğumdan beri ağaçlarla uğraşıyorum. İşim gücüm bu." dedi.
Coşkun, otantik ürünlerin daha çok rağbet gördüğünü bildirerek, yeni ağaçlardan üretilen ürünlerin estetikten uzak olduğunu söyledi.
"GÜVELER AĞACA DESEN VERİYOR"
Eski dönemlerde kaşıkların dahi ağaçtan olduğunu anımsatan Coşkun, insanların mutlaka ağaçtan yapılmış malzemelere geri döneceğini ifade etti.
Coşkun, plastik oyuncakların çocuklar için zaman zaman tehlike oluşturabildiğine dikkati çekerek, "Çocuklar plastik oyuncakları ellerine, diline sürüyor. Üstünde tozu kalıyor ve hastalıklar oluşuyor. Ama birde ağaçtan oyuncak yapıp verdiğin zaman onu çocuk daha fazla seviyor." şeklinde konuştu.
Mesleği babasından öğrendiğini belirten Coşkun, ürettiği ürünlerin doğallığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Doğada kırılan ağaçlar toprağa düşüyor. Sonrasında kar ve yağmur sularıyla birlikte ağaç ve dalların kabuğunun içerisinde güvelenme oluyor. Bu güveler ağacı yiyerek ona kendince bir şekil, desen veriyor. Harika şekiller çiziyor. Güve kabuğun altında gezince yol yapıyor. Ağacın kabuğunu alınca da çok güzel bir desen kalıyor. Bunun oluşabilmesi için kırık ağaç ve dalların en az 2 yıl doğada kalması yağmur ve kar suyu görmüş olması gerekiyor."
Coşkun, ürettiği ürünleri zaman zaman fuarlara götürdüğünü aktararak, 2015 yılında Adana'da düzenlenen "3. Mobilya Arge Proje Pazarı"nda geri dönüşüm temasıyla Türkiye ikincisi olduğunu bildirdi.
İkincilik ödülünden elde ettiği ikramiye ile bazı ürünleri tescillettiğini belirten Coşkun, 2016'da 7 ana ürünü Endüstriyel Tasarımlar Daire Başkanlığına tescil ettirdiğini sözlerine ekledi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.