Güneşin doğuşuna Vira Bismillah

Denizlerin küçük kralları onlar… Sabah doğmadan güneş açılırlar denize, hep bir ağızdan ‘Vira Bismillah’ derler ve teknelerinden salarlar mavi sularına ağlarını... Yakaladıkları balıklar aş olarak, kira olarak dönerken onlara, başkalarının sofralarını bir

Güneşin doğuşuna Vira Bismillah

Denizlerin küçük kralları onlar… Sabah doğmadan güneş açılırlar denize, hep bir ağızdan ‘Vira Bismillah’ derler ve teknelerinden salarlar mavi sularına ağlarını... Yakaladıkları balıklar aş olarak, kira olarak dönerken onlara, başkalarının sofralarını birbirinden leziz tatlarla donatırlar…

Her yıl 1 Mayıs’ta başlayan av yasağı 1 Eylül’de son buluyor. Dört aydır teknelerini ve ağlarını onaran binlerce balıkçı 1 Eylül sabahı yine güneş doğmadan açılacaklar denize. Atacaklar ağlarını, yakalayacaklar balıklarını.

KAZAYA KURBAN ADADILAR
Atalarından, dedelerinden gelen geleneklere göre başlarına bir bela gelmesin diye her yıl kurban kestiklerini belirten balıkçı Mustafa Mollaoğlu, "Her şeyimiz hazır. Bu sene fındık beklenenden az oldu. Karadeniz'in iki önemli geçim kaynağı fındık ve balıkçılık. Fındık yok diye yatmak yok. Fındık yoksa palamut var, istavrit var, hamsi var" dedi.

Bu sezonun iyi geçmesini ümit ettiklerini ifade eden Mollaoğlu, "Bu sezon eski günlere döneceğimizi umut ediyoruz. 20 bin kasa palamut, 10 bin kasa istavrit ve 3 bin ton hamsi tutmayı umut ediyoruz ve bu şekilde kotamızı doldurmak istiyoruz. Bizim ekibimiz 80 kişilik tayfadan oluşuyor. Biz gerçekten memleketin gözükmeyen kahramanlarıyız. Bu tayfaları altının içine koy, bunlar ille de denize gitmeyi istiyor. O muşambayı giyip suyun içinde balık tutmayı istiyor" diye konuştu.

GEÇEN SEZONUN ŞAMPİYONU HAMSİ
Her yıl ortalama 40 bin ton su ürününün getirildiği ve Türkiye'nin en büyük su ürünleri hali olan Yenikapı Su Ürünleri Hali'nde balıkçıların ağlarına 2009-2010 sezonunda en fazla takılan su ürünü, 14 bin 812 ton ile hamsi oldu. Hamsiyi 6 bin 620 ton ile istavrit takip etti. Her yıl ortalama 40 bin ton su ürününün getirildiği İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü'ne 2009-2010 sezonunda ulaşılan toplam miktar ise 38 bin 878 tonda kaldı. Yaklaşık 100 tür su ürününün geldiği halde ağırlıklı olarak; hamsi, istavrit, çinekop, palamut ve lüfer yer alıyor.

DENETİMLERDE 20 TON ÜRÜN İMHA EDİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü'nün 2009-2010 sezonunda yürüttüğü denetim çalışmaları sonucunda, tüketimi durumunda çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği saptanan 20 bin 235 kilogram su ürünü, yine İBB'ye bağlı olarak faaliyet gösteren İSTAÇ tesislerinde yakılarak imha edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler