Gürdoğan: Yatırımlar artmalı!

Türkiye'de, 90 milyar dolara varan hacmiyle 2 binin üzerinde irili ufaklı şirkete ev sahipliği yapan lojistik sektörünün daha da gelişmesi için yatırımların artırılması isteniyor.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamd

Gürdoğan: Yatırımlar artmalı!

Türkiye'de, 90 milyar dolara varan hacmiyle 2 binin üzerinde irili ufaklı şirkete ev sahipliği yapan lojistik sektörünün daha da gelişmesi için yatırımların artırılması isteniyor.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, rekabet avantajının artırılmasında uluslararası ticaretin büyük etkiye sahip olduğunu belirtti.

Uluslararası ticaret ve operasyonların oluşturacağı katma değeri artıracak etkenlerin başında uluslararası taşımacılık ve lojistik hizmetlerin geldiğini ifade eden Gürdoğan, firmaların lojistik maliyetlerini minimize eden, ekonomik ve sosyoekonomik kalkınmayı destekleyen, kurulduğu bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayan lojistik merkezlerinin ön plana çıktığını söyledi.

Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi'nin 2014 versiyonunun en son 21 Mart 2014'te yayımlandığını ifade eden Gürdoğan, şunları kaydetti:

"2014 Lojistik Performans Endeksi (LPI) raporunda, Almanya dünyanın en iyi lojistik performans endeksine sahip ülke olarak yer alırken, Somali en düşük skora sahip ülke oldu. Bir önceki versiyonlarda olduğu gibi 2014 raporunda gelir düzeyi yüksek ülkelerin dünyanın en iyi performans gösteren 10 ülkesi sıralamasında başı çektiği görüldü. Ülkelere göre endeksler yıllar itibarıyla incelendiğinde İsveç, Norveç, Lüksemburg yükleme ve boşaltma açısından yoğun trafik içermeyen ülkeler olsa da LPI endeksine göre dünya üzerindeki lojistik mükemmelliğe sahip ülkeler olarak değerlendirilmektedir. Singapur, Almanya ve Hollanda sürekli olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye ise 2014 yılına kadar inişli ve çıkışlı bir puan seyri izlemiş, 2014 yılında puanı 3,50'ye düşmüş ve 30. sıraya gerilemiştir. Bunun dışında tüm komşu ülkelere göre puanı en fazla olan ülke Türkiye'dir."

Gürdoğan, Türkiye'nin hedefinin 2018'de bu sıralamada ilk 20 içine girebilmek olduğuna işaret ederek, "2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapmak, toplam dünya ihracatındaki payımızı 10 yılda yaklaşık üçe katlamak anlamına gelmektedir. İhracatın üçe katlanması da doğal olarak lojistik şirketlerinin büyüme hızlarını üçe katlamaları ve yeni pazarlara daha ekonomik, çevreci, hızlı şekilde hizmet sunması anlamına gelmektedir" dedi.

LOJİSTİK KÖY ALANLARININ ZORUNLULUĞU ARTIYOR

Lojistik sektöründeki büyümeyi hızlandırmak ve dünya ülkeleriyle rekabet edebilir bir yapıya kavuşmak açısından lojistik köy alanlarının zorunluluğunun her geçen gün arttığına dikkati çeken Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Kurulduğu bölgelerin ekonomik anlamda gelişimini tetikleyen lojistik köy yapılanmaları, taşımacı firmalar için de daha düzgün tedarik zinciri akışı, depo, araç ve insan gücünün daha verimli kullanımı ve cirosal anlamda artan kazanç anlamına gelmektedir. Mevcut durum itibariyle Türkiye'nin ekonomik gerçekleşmeler anlamında global lojistik pazarından pek de potansiyeli ölçeğinde pay almadığını görmekteyiz. Oysa ülkemiz gerek jeostratejik gerekse jeopolitik açıdan taşıdığı özellikler itibariyle bölgesinde ağırlığını her geçen gün artırmak zorunda olan bir ülkedir. Bununla birlikte sahip olduğu coğrafi konumu, genç ve dinamik nüfusu sayesinde ülkemiz dünyada önemli bir lojistik üs olabilecek durumdadır. Türkiye, Balkanlar, Orta Doğu, Kafkaslar ve Akdeniz bölgeleri arasında kalan bir ülke olduğu için taşımacılık ve aktarma merkezi ya da taşımacılık bağlantı noktası görevini başaralı bir şekilde yürütebilecek potansiyele sahiptir."

Türkiye'de lojistik sektörünün 90 milyar doları bulan hacmi ile 2 binin üzerinde irili ufaklı şirkete ev sahipliği yaptığını vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Sektör, Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz akabinde daralma ve Orta Doğu'daki problemler nedeniyle nispeten sıkıntılı günler yaşasa da yeni pazarlara yönelerek 2013'ü yaklaşık yüzde 10'luk büyümeyle kapatmıştır. Dışarıdan alınan lojistik hizmetler ise 36 milyar dolar büyüklük ile Türk pazarının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturmaktadır. Dünyada 8 trilyon dolara ulaşan lojistik sektörünün hacmi, yaşanan krizlerin ardından durağan seyir izlerken Türkiye'nin 90 milyar liralık lojistik sektörü hacminin önümüzdeki 3 yıl içinde yaklaşık 3 kat büyüme kapasitesi bulunmaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler