Hamsi Karadeniz'i Terk Ediyor

Küresel ısınmanın denizler üzerindeki etkisini ileri düzeyde göstererek Karadeniz'in gün geçtikçe Akdeniz yapısını almaya başlamasının, hamsinin Karadeniz'i terk etmesine neden olacağı belirtildi.Küresel ısınmanın etkilerine yönelik birçok ülkenin yaptığı

Hamsi Karadeniz'i Terk Ediyor

Küresel ısınmanın denizler üzerindeki etkisini ileri düzeyde göstererek Karadeniz'in gün geçtikçe Akdeniz yapısını almaya başlamasının, hamsinin Karadeniz'i terk etmesine neden olacağı belirtildi.

Küresel ısınmanın etkilerine yönelik birçok ülkenin yaptığı araştırmalarda ciddi sorunlara dikkat çekilirken, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) yaptığı araştırma ise denizlerde ayrı bir tehlikenin olduğunu gösterdi. Küresel ısınma nedeniyle Karadeniz'in giderek Akdenizleştiğine dikkat çekildi.

Karadeniz'de özellikle soğuk mevsimlerde hamsinin kuzeye yaptığı göçlerin ya azalacağı ya da duracağı, bunun da ülkede zarara ve birçok balıkçı ailenin işsiz kalmasına yol açacağı vurgulanıyor. Geçen yüzyılda küresel ölçekte 10-20 santimetre yükselen deniz seviyesi, bu yüzyılda 40-60 santimetre daha yükselecek. Bunun ağırlıklı olarak küresel ısınmadan kaynaklandığı görüşü savunulurken, küresel ısınma Türkiye'de denizleri çok yönlü olarak etkileyecek.

Küresel ısınmanın denizlere etkisi, sadece biyo çeşitlilikteki değişim olarak sınırlı kalmayacak. Bozulan atmosferik ritimle denizlerde daha farklı bir rüzgar ve akıntı sistemi ortaya çıkacak. Bazı limanlarımızda ulaşım aksayacak, balıkçı filolarımızın ve her türlü deniz araçlarının seyri zorlaşacak, balık çiftlikleri şiddetli dalgalara maruz kalacak, adalara ulaşım aksayacak, deniz ortamı kara alanından daha riskli bir hal alacak. Nüfus artışının yüzde 2.1 ve denizlerin hala bir protein deposu olduğu
Türkiye'de, küresel ısınma ile ortaya çıkacak sorunlar geleneksel balık avcılığına, av türlerine ve yöntemlerine ciddi bir darbe vuracak.

Son yıllarda Orta Akdeniz ve Ege Denizi'nde de görülen yumuşak mercanların (Gorgonlar) ölümünün de küresel ısınmayla ilgili olduğu belirtiliyor. Karadeniz ve Marmara'da 20 yıl önce nadir görülen sardalye, kupes ve salpa gibi balıklar bu denizlerde daha sık görülmeye başlandı. Yaşanan gelişmelerin ardından Karadeniz'deki av kompozisyonunun da değişeceği vurgulanırken, Karadeniz'deki hidrojen sülfür tabakasının kalınlığının da değişebileceği risk faktörü olarak gösteriliyor.

Karadeniz'de özellikle soğuk mevsimlerde hamsilerin kuzeye yaptıkları göçlerin azalacağı ya da duracağı, bunun birçok balıkçı ailesinin işsiz kalmasına yol açacağı önemli bir sorun olarak küresel ısınma analizlerinde yer alıyor.

Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Doğayı Koruma Derneği Başkanı Murat Bulut, küresel ısınma nedeniyle Karadeniz'in ekolojik yapısının değiştiğine dair birçok verinin olduğunu söyledi.

Yapılan araştırmalarda ciddi sonuçların elde edildiğini belirten Bulut, "Küresel ısınma nedeniyle birçok canlı yüzyıllardır yaşadığı bölgeleri terk etmeye, kendilerine yeni yaşam alanları aramaya yönelecek. Ciddi sorunlar önümüzdeki süreçte bekliyor.

Karadeniz'deki yapının değiştiğini sürekli dile getiriyoruz. Karadeniz'de birçok canlı türü tehlike altında. Hamsinin kendine yeni yaşam alanları bulması çok ciddi bir sorun" dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler