Hamsi Ramazan'da cep yakacak

Balıkçılara günlük kasa üzerinden av kotası konulması, tüketiciye pahalıya mal olacak. Günlük kota yüzünden 12 kiloluk bir kasanın fiyatının 50 YTL'nin altına düşmeyeceğini ifade eden Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Topal, "Bu duru

Hamsi Ramazan'da cep yakacak

Balıkçılara günlük kasa üzerinden av kotası konulması, tüketiciye pahalıya mal olacak. Günlük kota yüzünden 12 kiloluk bir kasanın fiyatının 50 YTL'nin altına düşmeyeceğini ifade eden Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Topal, "Bu durumda vatandaş balığın kilosunu 4,2 YTL'den satın alacak.

Bir gecede ortalama 3 bin kasa hamsi tutulduğu farz edilirse bunun üçte ikisi, ortalama 900 kasa piyasaya sürülecek. Geri kalan elde kaldığı için 1,5 YTL'den fabrikaya verilecek." diye konuştu.

1 Eylül'de Ramazan'la birlikte başlayacak 2008-2009 avlanma sezonunda ilk kez uygulanacak kota, iftar sofralarını sezonunda balıktan mahrum edecek. Balıkçılığın ömrünü uzatmak adına kota uygulamasının doğru bir adım olduğunu belirten Topal, "Hamside günlük olarak belirlenen kotanın kasa adetli değil, tonaj üzerinden olması gerekir. Yoksa vatandaş Ramazan'da hamsiyi çok pahalıya almak zorunda kalacak.

Elde kalan hamsi ise ucuzdan fabrikaya gidecek. Balıkçıya günlük kasa değil, yıllık tonaj kotası verilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı. Aksi takdirde bu sistemle büyük balıkçının küçük balıkçıyı yutacağını ileri sürdü. Meseleden Ege ve Akdeniz balıkçısını sorumlu tutan Topal, durumu Koruma Kontrol Daire Başkanlığı'na bildirerek düzeltme istediklerini, ancak sonuç çıkmadığını aktardı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, denizlerde av sezonu öncesi bir dizi kararlar aldı. Samsunlu balıkçıların tepkisini çeken 6 maddelik düzenlemenin 5. maddesi hamsi avcılığıyla ilgili: "İnsan tüketimi için piyasaya sunulmak üzere, balıkçı gemilerinin büyüklüklerine göre belirlenen, kasa veya kutu miktarından daha fazla hamsinin karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satışa sunulmasına izin verilmeyecek, nakil belgesi düzenlenmeyecek.

Balıkçı gemilerinin büyüklüklerine göre kasa veya kutu miktarı ise şöyle: 15 metrelik gemi 250 kasa, 15-19 metrelik gemi 300 kasa, 20-24 metrelik gemi 500 kasa, 25-29 metrelik gemi 600 kasa, 30-34 metrelik gemi 700 kasa, 35-39 metrelik gemi 750 kasa, 40-44 metrelik gemi 800 kasa, 45-49 metrelik gemi 850 kasa ve 50 metre ve üzeri 900 kasa."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler