Hamsinin kulağına kar suyu

Geçen yıl eylül, ekim ve kasım ayında 1209 ton hamsi ihracatının yapıldığı Türkiye'de, bu yıl aynı dönemde, havaların geç soğuması ve yeterli hamsinin avlanamaması nedeniyle 738 ton ihracat gerçekleştirilebildi.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) G

Hamsinin kulağına kar suyu

Geçen yıl eylül, ekim ve kasım ayında 1209 ton hamsi ihracatının yapıldığı Türkiye'de, bu yıl aynı dönemde, havaların geç soğuması ve yeterli hamsinin avlanamaması nedeniyle 738 ton ihracat gerçekleştirilebildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Genel Sekreteri İdris Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın eylül, ekim ve kasım ihracat sezonunun geride kaldığını, hamsi ihracatında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 oranında bir düşüş yaşandığını söyledi.

Çevik, 2007 yılının eylül, ekim ve kasım döneminde 1209 ton hamsi ihracatı gerçekleştirildiğini, bunun karşılığında 3 milyon 642 bin dolar gelir elde edildiğini belirterek, ''Bu yılın aynı döneminde ise 2 milyon 720 bin dolar karşılığında 738 ton ihracat yapılabildi'' dedi.

İhracatta düşüş yaşanmasının ana nedeninin havaların geç soğuması olduğunu ifade eden Çevik, ihracat sezonun başladığı ilk aylarda avlanan hamsinin iç piyasada tüketildiğini, piyasada az bulunan hamsinin yurt içi fiyatının yüksek olması nedeniyle de yeterli ihracatın yapılamadığını anlattı.

Aralık ayından itibaren havaların soğumasıyla hamside yaşanan bolluk ve arz fazlalığının fiyatlarda düşüşe yol açtığını belirten Çevik, ''Balıkçıların deyimiyle, hamsinin bollaşması için kulağına kar suyunun kaçması lazım. Buna bağlı olarak da ihracatta artış yaşanacağını tahmin ediyoruz. Aralık ayından itibaren ihracatta artış bekliyoruz'' dedi.

Çevik, hamsi ihracatının sezonlara göre değişik süreleri kapsadığını ve ortalama 4 ay sürdüğünü belirterek, ''Hamsi ihracatı açısından Trabzon önemli bir merkez. Ülkemizden ihraç edilen toplam hamsi miktarının yaklaşık yüzde 60'ı Trabzon'dan ihraç ediliyor'' diye konuştu.

-''HAMSİNİN KULAĞINA KAR SUYU KAÇMASI'' NE DEMEKTİR?-

Balıkçıların verdiği bilgilere göre, sıcak suda vücudunda yeterince yağ biriktiremeyen hamsi, yağ oranını artırmak için soğuk suları tercih ediyor.

Bu nedenle yazın yüzeyi sıcak olan denizin dibinde bekleyen hamsi, kışın dağlara yağan karın eriyerek denize karışması ve rüzgarın da etkisiyle soğuyan su yüzeyine yakın bölgelere geliyor.

Yiyecek bulmak için sürüler halinde kıyıya yakın yerlere akın eden hamsi, bu nedenle havanın soğuk olduğu aylarda daha kolay ve bol avlanabiliyor. Kıyılarda beslenerek ilerleyen hamsi, vücudundaki yağ oranını da artırmış oluyor.

Yağ oranı fazla hamsinin daha leziz ve soğuk hava nedeniyle daha diri olduğu, ''Kulağına kar suyu kaçmadıkça hamsi yenmez'' söyleminin de bundan kaynaklandığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler