Haziran ayında fındığa dikkat!
Giresun Ziraat Odası (GZO), fındık üreticilerini yabancı ot ve zararlılara karşı ilaçlı mücadele yapmaları hususunda uyardı. Odadan yapılan yazılı açıklamada, yazın başlangıcı sayılan Haziran ayında fındık danelerinin geliştiği, çotanakların irilmeye baş
Giresun Ziraat Odası (GZO), fındık üreticilerini yabancı ot ve zararlılara karşı ilaçlı mücadele yapmaları hususunda uyardı.
Odadan yapılan yazılı açıklamada, yazın başlangıcı sayılan Haziran ayında fındık danelerinin geliştiği, çotanakların irilmeye başladığına dikkat çekildi. Haziran ayında bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit (yabancı ot ilacı) uygulamasının mutlaka yapılması vurgulanan açıklamada, fındık ocaklarındaki dip sürgünlerinin de bu ay içerisinde mutlaka gerçekleştirilmesi istenildi.
Açıklamada, bu ay içerisinde fındık zararlılarına karşı ilaçlı mücadele yapılması uyarısında bulunularak, şunlar kaydedildi: "Fındık dallarında bitki öz suyunu emerek beslenen ve bitkinin zayıf düşmesine hatta kurumalara neden olan Fındık Kahverengi Koşnili'nin hareketli birinci dönem larvalarına karşı yapılan ilaçlı mücadelede başarı sağlanmaktadır.
Haziran ayı sonlarına doğru (yumurtadan çıkışın tamamlanmasına yakın) ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Son yıllarda büyük yayılım göstererek üreticilerin de yoğun şikayetine neden olan bu zararlıyla ilaçlı mücadeledeye başlamadan önce bahçeden tesadüfen alınan 10 ocaktan işaretlenen 3'er bulaşık sürgün yani toplam 30 sürgünün her birinde 5 canlı koşnil var ise ilaçlı mücadele yapılmalıdır.
Başarılı bir ilaçlama için tüm yaprak, dal ve sürgünlerin tamamen ilaçlanması gerekir. Bu ayda ayrıca dalkıran zararlısıyla da ilaçlı mücadele yapılır. Zararlıyla bulaşık bahçelerde haziran ayının ikinci yarısında bahçe gezilir dallarda galeri açmaya başlanmış ergin dişi böceklerin çıkardığı taze odun talaşı görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalı ilk ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci ilaçlama yapılmalı."