Hrant Dink cinayeti soruşturması
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılanan aralarında Trabzon İl Jandarma eski Alay Komutanı Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 jandarma görevlisinin yargılanmasına devam
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılanan aralarında Trabzon İl Jandarma eski Alay Komutanı Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 jandarma görevlisinin yargılanmasına devam edildi
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugün yapılan duruşmasına tutuksuz sanıklar astsubay Okan Şimşek, uzman çavuşlar Veysel Şahin, Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünalır, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, astsubaylar Gazi Günay ve Önder Araz duruşmaya katılmadı.
Ali Öz ve Metin Yıldız'ın talimatla istenilen ifadelerinin mahkemeye ulaştığı öğrenilirken, sanık ve müdahil avukatların talepleri mahkemeye sunuldu. Yaklaşık yarım saat süren duruşmanın ardından mahkeme başkanı 8 maddeyi içeren taleplerin yerine getirilmesini istedi.
Buna göre, Trabzon Jandarma Komutanlığı'na yazı yazılarak 19 Ocak 2007 tarihinden önce Yasin Hayal ile ilgili yapılan bir çalışma olup olmadığı, bu konuda düzenlenmiş görev-sonuç belgesi olup olmadığının sorulmasına; eğer böyle bir çalışmabelgesi bulunması durumunda mahkemeye gönderilmesine; olayı gerçekleştirenlerin yaşadığı Pelitli beldesinde olay öncesinde kayıtlı haber elamanlarının kimler olduğunun sorulmasına; bildirilmesi halinde tanık sıfatıyla adlarına davetiye çıkartılmasına; Dink cinayeti sonrası Trabzon Jandarma 156 numaralı telefona yapılan ihbar konusunda ses kayıtlarını içeren CD olup olmadığı varsa mahkemeye gönderilmesine, TBMM Başkanlığı'na yazı yazılarak Dink Cinayeti'ni araştıran Meclis Alt Komisyonu'nun bu konudaki
raporunun ve eklerinin onaylı bir suretinin istenmesine; Trabzon Valiliği'ne yazı yazılarak Hrant Dink Cinayeti öncesi asayiş toplantılarında Yasin Hayal ve arkadaşlarının faaliyetleri konusunda herhangi bir konuşma ve çalışma olup olmadığı buna ilişkin tutanaklarda yer alan herhangi bir kayıt bulunup bulunmadığının sorulmasına; tutanaklarda bu şekilde kayıtların mevcut olması halinde onaylı bir suretinin mahkemeye gönderilmesine; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak kamuoyunda Ergenekon Davası olarak bilinen dava kapsamında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca talimat yoluyla dinlenen Veysel Şahin isimli kişinin ifadesinin bur suretinin gönderilmesinin istenmesi ve bu kişinin ifadesi üzerine ne gibi işlem yapıldığının mahkemeye bildirilmesinin istenmesine; Jandarma Genel Komutanlığı'na yazı yazılarak istihbaratın ilde kim tarafından kime bildirileceği, il tarafından da Genel Komutanlığa kimin tarafından ulaştırılacağının sorulmasına isteyerek duruşmayı 23 Ekim 2009 tarihine ertelendi.
Sanık Metin Yıldız'ın vekili Bolu Barosu avukatlarından Sinan Barut ve Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ise duruşma sonrası birer açıklama yaptı. Avukat Sinan Barut, Dink Cinayeti'nde sanık Metin Yıldız'ın herhangi bir kusuru ve ihmali olmadığını düşündüklerini belirterek, "Alınan bilginin istihbari bir bilgi olarak değerlendirilemeyeceğini ilettik.
Alınan bilgi istihbarı haber olarak belirtilmemiştir. Sadece soyut bir bilgiden ibaret kalmıştır. Somut bir bilgi değildir, her bilgi
istihbari bir bilgi değildir. Soyut bir haberin geldiği ancak bunun doğrulanmadığını müvekkilin daha önceki ifadelerinde belirtmiştir" dedi.
Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ise soruşturmanın derinleştirilmesini isteyerek, "Taleplerimiz vardı. Mahkeme bütün taleplerimizi kabul etti. Gerekli yerlere yazı yazılmasına karar verdi. Bunun olumlu bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu taleplerimizin kabulünün de soruşturmanın derinleştirileceği yönünde adım olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.