İşte bölgemizde tarım
Türkiye ekonomisinde tarımın payı son yıllarda giderek azalırken, yerini sanayi ve hizmetler sektörüne bırakıyor. Ancak halen birçok ilde en önemli geçim kaynağı olarak tarım öne çıkıyor. İşte Karadeniz'de ürünler, üretim miktarları, beklentiler, tahminl
Türkiye ekonomisinde tarımın payı son yıllarda giderek azalırken, yerini sanayi ve hizmetler sektörüne bırakıyor.
Ancak halen birçok ilde en önemli geçim kaynağı olarak tarım öne çıkıyor. İşte Karadeniz'de ürünler, üretim miktarları, beklentiler, tahminler...
RİZENİN ÇAY ÜRETİMİ TÜRKİYE'NİN YÜZDE 65'İNİ OLUŞTURUYOR
Rize'de 850 bin dekar alanda 204 bin üretici tarafından çay tarımı yapılıyor. Yıllık ortalama 1 milyon 100 bin ton civarında yaş çay üretilip yaklaşık 220 bin tonundan kuru çay elde ediliyor. Yörede geçen yıl toplam 1 milyon 150 bin ton yaş çay üretimi yapılıyor. Bu yılki üretim de üretilen yaş çayın piyasa değeri yaklaşık 850 milyon YTL. Rize'nin çay üretimi Türkiye üretimin yaklaşık yüzde 65'ini oluşturuyor.
TRABZON VE GİRESUN'DA FINDIK
Kentin sahil ve orta kesimlerdeki 13 ilçede fındık tarımı yapılıyor. Yörede geçen yıl 86,7 bin ton fındık üretimi yapıldı. Bu yıl ise 64,1 bin ton dolayında üretim sağlandı. Giresun'un fındık üretimi toplam üretiminin yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor. Trabzon'da ise geçen yıl il genelinde 55 bin ton fındık rekoltesi elde edilirken, bu yıl üretim 42,5 bin tonda kaldı. Kent genelinde 110 bin hektarlık alanda tarım yapılıyor. Bu alanın yüzde 45'lik bölümünü oluşturan 50 bin hektarlık alanda fındık yetiştiriliyor.
GÜMÜŞHANE'DE ELMA
İl genelinde 312 bin elma ağacında yaklaşık 30 tür elma yetiştiriliyor. İl genelindeki meyve bahçelerinin yüzde 20'sinde elma üretimi yapılıyor. Geçen yıl 5 bin ton olan elma üretimi, bu yıl yörede don olayının yaşanmaması nedeniyle 6 bin tona ulaştı. Büyük bölümü iç piyasada tüketilen elmanın 9 milyon YTL civarında bir piyasa değeri var.
AKÇAABAT'IN TÜTÜNÜ BİTLİS'E GEÇTİ
İlde buğday, şeker pancarı ve tütün ekimi yapılıyor. Kentte en yaygın üretim alanına sahip bitki 54,9 bin hektarlık alana sahip buğdaya ait. Tütün ise ilde ekonomik olarak en fazla getiriye sahip olan ürün durumunda.
BAYBURT'TA BUĞDAY
Kent genelinde 132 hektarlık alanda sulu ve kuru tarım yapılıyor bu alanların yaklaşık 22 bin hektarında buğday yetiştirildiğini belirttiler. Bayburt genelinde 2006 yılında 47 bin 500 ton buğday üretimi yapıldığını ifade eden yetkililer, bu yıl üretimin 48 bin 640 tona çıktığını söyledi.
ORDU'DA FINDIK GÖZDE
Ordu'da en fazla üretilen tarım ürününün başında fındık geliyor. Kentte geçen yıl 225 bin hektar alanda 180 bin ton fındık üretimi yapıldı. Bu yıl ise aynı alandan yaklaşık 140 bin ton fındık toplandı. Ordu, Türkiye fındık üretiminin yaklaşık yüzde 30'unu karşılıyor.