Japon Büyükelçisi Trabzon'da
''Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Küçük Ölçekli Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi'' kapsamında Maçka'daki Sümela Manastırı ve Ören Yeri'nde Kazaziye satış yeri açılış törenine katılmak için Trabzon'a gelen Japon Büyükelçi Tanaka, Trabzo
''Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Küçük Ölçekli Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi'' kapsamında Maçka'daki Sümela Manastırı ve Ören Yeri'nde Kazaziye satış yeri açılış törenine katılmak için Trabzon'a gelen Japon Büyükelçi Tanaka, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı ziyaret etti.
Büyükelçi, Japonya'nın bu yılki etkinliklerinden birinin de Trabzon'da yapılacağını belirterek, ''Trabzon, geleneklerine bağlı bir yer. O yüzden Japonya ile bu noktada ortak olduklarını düşünüyorum. Japon ve Türk milletinin birçok ortak noktası var ama uzak oldukları için birbirlerini tanımıyorlar, birbirlerine karşı çok iyi duyguları var, birbirlerini seviyorlar ancak 'neden birbirinizi seviyorsunuz?' diye sorduğumuzda tam bir cevap veremiyorlar. İşte bu vesileyle iki halkın birbirini daha iyi tanımasını amaçlıyoruz ve Japonya'dan birçok grubu buraya davet ediyoruz'' dedi.
Trabzon'da, Japonya'nın en güneyindeki Okinawa adacıklarından gelen Okinawa Dans Grubu Chura'nın bir gösteri yapacağını anlatan Büyükelçi Tanaka, ''Trabzon'a Kafkas ve Gürcü kültürünün de geldiğini düşünüyorum. O yüzden burası Türk kültürünün önemli noktalarından biri. Okinawa da Tayvan ve Çin ile Japonya'nın karışımı bir kültürden oluşuyor'' dedi.
Vali Kızılcık da Büyükelçi Tanaka'nın Trabzon'a gelişinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, Japonya'nın 1861'de başlayan restorasyon ve modernleşme sürecini geleneklerine bağlı kalarak tamamladığını söyledi.
-MADAM KRİZANTEM ROMANI-
Türkiye'nin de son dönemlerde yaptığı atılımlar ile tarihi ve kültürel değerlerini kaybetmeden özellikle inovasyon ve Ar-Ge alanında önemli mesafeler katettiğini belirten Vali Kızılcık, ''Madam Krizantem romanına baktığınızda Japon ve Türklerin neden birbirlerini sevdiklerinin ip uçlarını görürsünüz'' şeklinde konuştu.
Vali Kızılcık, Trabzon'da Okinowa'dan gelen dans grubunun yapacağı gösterinin kendisi için farklı bir özelliği olduğunu ifade ederek, ''1992-1993 yıllarında İngiltere'de olduğum dönemde kız arkadaşım Okinawalı idi. Dolayısıyla o kültürü de yakından tanıma fırsatı bulmuştum'' dedi.
Japonya'nın, Türkiye'nin özellikle kırsal alandaki kalkınmasına katkıda bulunduğuna işaret eden Vali Kızılcık, Büyükelçi Tanaka'nın, ''Karadeniz'i çok güzel, Japonya'ya çok benziyor, yeşillikler içinde deniz karşısında ve nemli bir havası var'' sözleri üzerine Kızılcık, ''Kültürel anlamda da geleneksel değerlerin Japonya'da olduğu gibi korunduğu ve geleceğe taşınacağı bir yerdir Karadeniz'' değerlendirmesinde bulundu.
Kızılcık, Büyükelçi Tanaka'nın ''Buraya geldim memleketime gelmiş gibi hissettim'' demesi üzerine de ''Aynen öyle hissedin. Trabzonumuz, Karadenizimiz misafirperverlik olarak da Japonya ile benzerlik arz eder'' şeklinde konuştu.
Vali Kızılcık daha sonra Büyükelçi Tanaka ve beraberindeki bir Japon kadına, üzerinde Türk bayrağı işlenen, yöresel Telkari işçiliği ile yapılmış gümüş bir kahve fincanı takımı hediye etti. Japon Büyükelçi de Kızılcık'a, Japonya kültürünü anlatan çeşitli hediyeler verdi.
-MADAM KRİZANTEM ROMANI YAZARININ TÜRKİYE SEVGİSİ-
Madam Krizantem romanının yazarı Fransız romancılardan olan ve Pierre Loti olarak bilinen Julien Viaud, deniz subayı olduğu için dünyanın birçok yerini gezdi ve Sicilya, Yunanistan, Afrika, Türkiye, İran, Çin, Japonya gibi ülkeleri görme imkanı buldu.
Gördüğü yerlere ait birçok roman ve seyahatname yazan Loti, tanıdığı memleketler ve milletler arasında en fazla Türkiye'yi ve Türkleri sevdi ve Türkiye hakkındaki eserlerinde bu sevgisini açıkça ifade etti.