Japonlar Horon Oynarsa
Hironobu Senzaki, yaptığı açıklamada, 20 yıldır Türk halk oyunlarıyla ilgilendiğini, 1994 yılından beri Türkiye'de yöresel halk oyunlarına yönelik araştırma yaptığını söyledi. Bugüne kadar 30 üzerinde ilde yöresel halk oyunu üzerinde araştırma yaptığını a
Hironobu Senzaki, yaptığı açıklamada, 20 yıldır Türk halk oyunlarıyla ilgilendiğini, 1994 yılından beri Türkiye'de yöresel halk oyunlarına yönelik araştırma yaptığını söyledi. Bugüne kadar 30 üzerinde ilde yöresel halk oyunu üzerinde araştırma yaptığını anlatan Senzaki, bu yıl Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde halk oyunlarını araştırdıklarını söyledi.
Senzaki, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde horonun temel halk oyunu olduğunu ancak Giresun'da karşılamanın yöreye has oyun olarak ortaya çıktığına dikkat çekti. Karşılamanın kendilerinin büyük ilgisini çektiğini belirten Senzaki, "Giresun karşılaması değişik ritm ve bozulmamış bir yapıya sahip. Bazı bölgelerde oyunlar zamanla değişime uğrarken, bunu Giresun karşılamasında görmüyoruz. Oyun geçmişte olduğu gibi günümüzde de ahenk, figür ve heyecanla oynanıyor. Bozulma yaşanmamış. Biz de bunu yerinde görmeye ve yaşamaya geldik" dedi.
Araştırmalarının ardından Giresun'a heyet halinde japon halk dansçılarının getirileceğini anlatan Senzaki, sözlerine şöyle devam etti: "Giresun'da, Japonya'dan getireceğimiz halk dansları topluluğuna yöre oyunlarını öğreteceğiz. Böylelikle Japonya'da Giresun oyunlarının tanıtımını sağlayacağız."
GİFSAD halk oyunları ekibinin yöresel horon ve karşılama oyunlarını izleyen Hironobu ve eşi Akiyo Senzaki, oyunlardan fotoğraf ve görüntüler aldı. Hironobu ve eşi Akiyo Senzaki, GİFSAD halk oyunları ekibiyle karşılama ve horon oynadı.