Kaçak çay belimizi büktü
Özçay Koop. Genel Müdürü ve Çaysiad 2. Başkanı Mehmet Karnap Kacak çay belimizi büktü dedi Sınır kapılarından eşya beraberinde kişi başı 15 kg çay gümrüksüz girdiğini söyleyen Genel Müdür Mehmet Karnap. Bu yolu bazı kişi ve firmalar sektör haline geti
Özçay Koop. Genel Müdürü ve Çaysiad 2. Başkanı Mehmet Karnap Kacak çay belimizi büktü dedi
Sınır kapılarından eşya beraberinde kişi başı 15 kg çay gümrüksüz girdiğini söyleyen Genel Müdür Mehmet Karnap. Bu yolu bazı kişi ve firmalar sektör haline getirerek, yılda sınırlarımızdan eşya beraberinde ve at, eşek sırtında yılda 15 bin ton sağlıksız çay girmektedir. İran ve Hindistan da kendi ülkelerinde tüketilmeyen çaylar ülkemize bu yolla girmektedir.dedi
Özçay Koop.Genel Müdürü Mehmet Karnap, Kaçak olarak gümrüklerden giren çaylar bu yolla da 15 bin ton gümrüğü sıfır olan ürün menşeyi ile gümrüklerden ülkemize girmektedir. Ayrıca gümrüklerde kaçak olarak yakalanıp gümrük depolarında muhafaza edilen çaylar kısa sürede ihale yolu ile satılmaktadır. Bu işlemler yapılırken çayın değeri odalar tarafından belirlenen üyelerin tespiti ile değerlendirilmekte ve bu değerler her zaman düşük değerler olmaktadır. İşlemler tespit edilen bu düşük değerler üzerinden yapılmakta ve bu yolla da yakalanan çaylar çok ucuz fiyatta yasal hale getirildiğini söyledi
Dâhili işleme rejimi ile ülkemizdeki serbest bölgelerde gümrüksüz giriş yapılan çaylar iç piyasaya satılmaktadır. Dâhili işleme rejiminin amacı dışardan gelen çaylar serbest bölgede Türk Çayı ile harmanlanıp paketlenerek dış piyasaya satıştır, ancak bu hiçbir zaman bu amaçla kullanılmamış ve bu yolla gelen çaylar iç piyasalarda satıldığını da hatırlıdan Karnap.Yasal ithal yoluyla gelen çay miktarı, 4-5 bin tonu geçmemektedir. Mevcut gümrük yasalarına göre bir kilo sağlıklı raporu almış çay dünya borsa fiyatları üzerinden 2 Dolardan % 145 vergi alınarak girişi yapılmaktadır. Bu şekilde ülkemize girecek olan çaylarla Türk Çayının rekabet yapması mümkündür. Ancak zaman zaman bu uygulamadan da vazgeçilerek 2 Dolar yerine beyan üzerinden % 145 vergi uygulaması yapılmakta ve çayın kilosunun 1.000 YTL İle 2.000 YTL 'ye ülkemize girdiği tespit edildiğini dile getirdi..
Kaçak Çayı Önleyemeyen (Sistem) Yetkililer
Üreticilere Olan Çay Parası Borcunu Ödemelidir.
Öte yandan Genel Müdür Mehmet Karnap daha sonra şöyle dediÜlkemizde üretilen çay oranında çay tüketilmektedir. Kaliteli yaş çay yaprağı amamız halinde hem Türk Çayının kalitesi artacak hem de üretim fazlalığı sorunu ortadan kalkacaktır.
Çay sektörünün bu hale gelmesinin nedeni yukarıda bahsettiğim kaçak çayın ülkemize girişidir. Kaçak çayın girişi nedeni ile özel sektör çayını satamamış satanlar da ucuz fiyat ve zararına satarak çok zor duruma düşürülmüşlerdir. Çayını satamayan özel sektör de üreticilere olan yaş çay borcunu ödeyememiştir.
Kaçak çayın ülkemize girişini önleyemeyen yetkililer özel sektörün bu duruma düşmesinin sorumlusudur. Bu durumda özel sektörün üreticilere olan borcunu ödemek zorundadırlar. Yetkililer bu soruna duyarsız kalırlar ise bu ülkenin tarımına, insanına sahip çıkmayıp kaçak çaya sahip çıkmış olacaklardır.
Özel sektör, bu sorunun çözümü için yetkililerden bağış istemiyor. Doğu ve Güneydoğu illerimizde Türk çayı çok az oranda tüketiliyor. Yabancılar bu bölgedeki insanımızın damak tadını yabancı çay ile değiştirmişler veya değiştiriyorlar. Yetkililer tarafından insanlara kömür, odun, gıda yardımı gibi yardımlar bu bölgelere yapılmaktadır.
Eğer milli ürünümüz olan çayın sınırlarımız içindeki insanlara tükettirilmesini istiyorsak Sosyal Yardımlaşma Kurumu aracılığı ile özel sektörün elinde bulunan bir miktar çay satın alınarak bu bölgedeki insanlara bedava dağıtılsın hem insanlar Türk çayına alıştırılır hem de üreticilerin parası ödenmiş olur. Şeklinde konuştu.
Şemsettin Öztürk