Kaliteli yem için tritikale ve lenoks tohumu dağıtılacak

Giresun'da, kaliteli kaba yem üretimini artırmak için yeni yem bitkileri deneme çalışmaları kapsamında tritikale ve lenoks tohumu dağıtımı yapılacağı bildirildi.

Kaliteli yem için  tritikale ve lenoks tohumu dağıtılacak

 Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tritikale ve lenoks tohumlarının 4 bin dekar alana ekileceği belirtildi.

Açıklamada, DOKAP tarafından finansmanı sağlanan Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) kapsamında Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde tohumların ekimlerinin yapılacağı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Tritikale, buğday ve çavdarın melezlenmesi sonucu oluşturulmuş bir bitkidir. Tritikale elde etmek için yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday, baba bitki olarak çavdar kullanılmaktadır. Bu nedenle tritikalenin asitli, tuzlu topraklarda yetişebilmesi, kurağa ve soğuğa dayanıklı olması çavdardan, ekmeklik kalitesinin yüksek oluşu ise buğdaydan kaynaklanmaktadır."

Dayanıklılık özelliklerini çavdardan, kalite ve yüksek verimlilik özelliklerini de buğdaydan alan tritikalenin, buğday, arpa ve yulaf gibi tahıllara göre topraktan daha iyi yararlandığı ifade edilen açıklamada, özellikle eğimli, toprak derinliği az, çorak ve kışları çok sert geçen bölgelerde buğdaydan daha fazla ürün verdiği, yine soğuk zararı nedeniyle arpanın kışlık olarak ekilmesinin riskli olduğu bölgelerde güvenle yetiştirildiğine işaret edildi.  

Lenoksun yaprakları ve yumruları çiftlik hayvanları tarafından iştahla yenen, ikinci ürün olarak değerlendirilen, yüksek verimli, protein oranı yüksek ve kış soğuklarına dayanıklı, tek yıllık yem bitkisi olduğu belirtilen açıklamada,"Lenoks, büyükbaş hayvan üreticilerinin günlük yem maliyetlerini düşürmek için kullanabilecekleri yem bitkileri arasında çok önemli bir yere sahiptir. Yeşil ot olarak hayvanlara verilebildiği gibi silaj yapılarak da kaliteli bir yem temin edilebilir. Ayrıca sarı çiçekleri arılar için polen ve nektar kaynağıdır." denildi.

Açıklamada, proje ile hayvancılığın önemli olduğu ilçelerde hayvancılıkta yem maliyetlerinin azaltılması ve et-süt verimin artmasına katkı sunulmasının hedeflendiği kaydedildi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler