Kamu-Sen'den Sümela tepkisi

Türkiye Kamu-Sen Trabzon İl Temsilciliği, Maçka ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta yapılacak ayinin yasal olmadığı iddiasıyla, törenin iptali için valiliğe başvurdu.Kamu-Sen İl Temsilcisi Coşkun Dilber, konuyla ilgili s

Kamu-Sen'den Sümela tepkisi

Türkiye Kamu-Sen Trabzon İl Temsilciliği, Maçka ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta yapılacak ayinin yasal olmadığı iddiasıyla, törenin iptali için valiliğe başvurdu.

Kamu-Sen İl Temsilcisi Coşkun Dilber, konuyla ilgili sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, Sümela Manastırı'nda 2010 yılından beri ayin yapıldığını hatırlattı. Bu yıl üçüncüsü yapılacak ayinin hukuksuz olduğunu savunan Dilber, "Ayinin yasal izni, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 3 Mayıs 2010 tarih ve 92189 sayılı yazılarıdır. Ülkemiz hukukunda böyle bir dayanak yoktur. Bu nedenle yapılan ayin hukuksuzdur, iptal edilmelidir." dedi.

İstanbul Ayasofya Müzesi'nde, Kurban Bayram namazı kılmak için başvuran bir vatandaşımızın talebinin İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin 'Ayasofya'nın müze olduğu ve bu nedenle müzelerde ibadet yapılamayacağı' verdiğini ifade eden Dilber, bu kararın Sümela Manastırı'nda da ayin yapılamayacağının tescili olduğunu ileri sürdü.

Sümela'nın bir kilise değil; müze ve ören yeri olduğunu anlatan Dilber, "Tüm tarih kitapları ve turistik tanıtımlarda Sümela kilise değil bir müze, manastır ve ören yeri olarak geçmektedir. Ülkemizde hukukun üstünlüğü varsa, çifte standart yoksa bu ayin hemen şimdi iptal edilmelidir. Çünkü yasalarımız ve hukuk bunu emretmektedir.

Bu konuda yetkilileri göreve çağırıyor ve bu ayini iptal etmelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin laik, sosyal, demokratik bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Dilber, bu bağlamda, Türkiye'de yaşayan farklı dine mensup insanların, dini vecibelerini yerine getirmeleri için gerekli tüm imkanların sağlanması hususunda gerekenlerin yapılmasını sonuna kadar desteklediklerini kaydetti.

Cami, sinagog veya kiliselerin kendilerini rahatsız etmeyeceğinin altını çizen Dilber, sözlerine şöyle devam etti: "Bu davranış; İslami inancımızın ve binlerce yıllık töremizin bir gereğidir. Burada dikkat edilmesi gereken ana unsur, ibadetin yapılması için o ibadethane etrafında yaşayan insanların bir talebi ve bir ihtiyacın olması gerekir. Oysa Sümela Manastırı'ndaki ayin için ülke dışından ithal cemaat gelmektedir.

Bu gelenlerin sayısı sınırlı ve amaçları bizce matuftur. Küçük ve amaçlı bir zümre bu durumu açıkça istismar etmektedir."

Bu ayinin inanç turizmi ile bir ilgisinin olmadığını savunan Dilber, ayinin tarihi olan 15 Ağustos'un da çok manidar olduğunu dile getirdi. Ayinin iptal edilmesi için Trabzon Valiliğine resmi başvuruda bulundukları bilgisini veren Dilber, ayin iptal edilmeli ve bir daha yaptırılmaması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler