Karadeniz Depremleri'nin bölge yansımaları

 Trabzon’un Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezin de düzenlenen “Son dönemlerde Karadeniz’de olan depremlerin bölgemizde yansımaları.” adlı sempozyumda Konuşan KTÜ öğretim üyesi Profesör Osman Bektaş, “Bölgemizde 5,0’dan büyük deprem olamayacağını söylemem

Karadeniz Depremleri'nin bölge yansımaları

 

Trabzon’un Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezin de düzenlenen “Son dönemlerde Karadeniz’de olan depremlerin bölgemizde yansımaları.” adlı sempozyumda Konuşan KTÜ öğretim üyesi Profesör Osman Bektaş, “Bölgemizde 5,0’dan büyük deprem olamayacağını söylemem.”dedi.

Bektaş,"Öteden beri iddia ettiğimiz gibi Karadeniz’de aktif faylar mevcut olup tüm Karadeniz bir deprem kaynağı niteliğindedir. Uydu görüntülerindeki çizgisellikler ve bunlar üzerindeki son 50 yıllık deprem kayıtları batı Karadeniz’de kuzeydoğu ve doğu-batı doğrultulu iki aktif fay sisteminin varlığını kanıtlar. Bulgaristan’ın Karadeniz sahillerinde ve şelfinde, Varna açıklarında, haritalanan bu iki fay sistemi üzerinde 7’den büyük tarihsel ve güncel ’Karadeniz depremleri’ mevcuttur. Bunlar sırasıyla 543, 1444 ve 1901 tarihlerinde meydana gelmiş 7’den büyük Karadeniz depremleridir."şeklinde konuştu

Prof. Dr. Bektaş, Karadeniz’deki son depreme işaret ederek, "İstanbul açıklarındaki Batı Karadeniz depremi, bu iki fay sisteminin kesiştiği bir noktada meydana gelişmiştir. Tüm Karadeniz Bölgesi güneyden Kuzey Anadolu Fayı, kuzeyden ise Karadeniz Fay Sistemi ile kuşatılmıştır. Bu nedenle Karadeniz deki tüm aktif faylar Türkiye Aktif Fay Haritası’na işlenmeli, bu haritayı esas alan yeni deprem tehlike haritası oluşturulmalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler