Karadeniz maviyemişe uygun

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İslam, fındığa ve çaya bağımlı kalan Karadeniz Bölgesi'nin maviyemiş ve turnayemişi yetiştiriciliği için uygun ekolojiye sahip olduğunu söyledi. İslam, yaptığı açıklamada

Karadeniz maviyemişe uygun

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İslam, fındığa ve çaya bağımlı kalan Karadeniz Bölgesi'nin maviyemiş ve turnayemişi yetiştiriciliği için uygun ekolojiye sahip olduğunu söyledi.


İslam, yaptığı açıklamada, maviyemiş (blueberry) ve turnayemişinin (cranberry) Türkiye için yeni olmakla beraber önem arz eden meyve türleri olduğunu belirtti.


Bu türlerin hem besin içeriğinin yüksek olduğunu hem de iyi fiyat bulduğunu ifade eden İslam, ''fındığa ve çaya bağımlı kalan Karadeniz Bölgesi bu türlerin yetiştiriciliği için uygun ekolojiye sahiptir. Ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik olarak bu türlerin iyi bir seçim olacağı düşünülmektedir'' dedi.


Dünyada maviyemiş üretiminin 246 bin ton olduğunu, yüzde 55'inin ABD'de üretildiğini dile getiren İslam, ''bu ürünler, başta sofralık olmak üzere pasta ve dondurma yapımında, süt ve süt teknolojisinde, meyve suyu, kurutma, reçel, marmelat, konserve, çay ve likör sanayi gibi pek çok alanda kullanılmaktadır'' diye konuştu.


Ürünlerin, birçok hastalığa iyi geldiğine dikkati çeken İslam, ''kalp damar hastalıklarını önlemesi, gece görüşünü artırması, antioksidan, antikanserojen özelliği, diyet meyvesi oluşu, sakinleştirici olması gibi birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleri ile maviyemiş tam bir sağlık meyvesidir'' dedi.


İslam, turnayemişinin ise genellikle sanayide kullanıldığını, ABD'de meyve suyu tüketiminde en çok tercih edilen tür olduğunu belirterek, ''ayrıca kurutularak, dilimlenmiş, marmelat, sos olarak sıkça tercih edilmektedir. Vitamin C ve antosiyanin (renk verici) içeriği yüksektir'' diye konuştu.


Doç. Dr. İslam, 07-18 Temmuz 2008 tarihleri arasında ABD'nin Oregon eyaleti Corvalis kentinde, maviyemiş ve turnayemiş üretimi ve sanayisi konusunda sempozyum düzenlendiğini de ifade ederek, sempozyuma ABD, Şili, Arjantin, Brezilya, Kanada, Meksika, İspanya, Fransa, Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, İngiltere, Hollanda, Türkiye, Rusya, Ukrayna, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya olmak üzere pek çok ülkeden toplam 192 bilim adamının katıldığını söyledi.


Sempozyuma, üretici, kooperatif veya birlik temsilcileri ile sanayicilerin de katıldığını belirten İslam, toplam 255 bildiri sunulan sempozyumda, Türkiye adına kendisinin 2 bildiri sunduğunu da kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler