Karadeniz yok oluyor
Trabzon Su Ürünleri Üretici Birliği Başkanı Hasan Naz, Karadeniz'den bazı balık türleri artık hiç çıkmıyor. Kirlilik Karadeniz'in ekosisteminde aşırı değişimlere yol açtı. Avrupa'nın neden olduğu kirliliğin üçte birinin ulaştığı Karadeniz'de balık stokla
Trabzon Su Ürünleri Üretici Birliği Başkanı Hasan Naz, Karadeniz'den bazı balık türleri artık hiç çıkmıyor. Kirlilik Karadeniz'in ekosisteminde aşırı değişimlere yol açtı. Avrupa'nın neden olduğu kirliliğin üçte birinin ulaştığı Karadeniz'de balık stokları da giderek azaldığını" dedi.
Karadeniz'de her yıl oksijensizleşen alan büyüyor. Oksijen azalınca deniz kirleniyor, bakteri seviyesi artıyor ve mevcut canlı türleri ölüyor. Yaklaşık 8 bin 350 kilometre kıyı şeridine sahip Karadeniz'in flora ve faunası evsel ve endüstriyel kirlenme nedeniyle her geçen gün zayıflıyor.
Kirliliğin önlenmesi için başlatılan uluslararası çabalar da süreci engelleyemiyor.
Trabzon içsu ürünleri üretici birliği başkanı Hasan Naz, Türkiye'nin yanı sıra Karadeniz'e kıyısı bulunan Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna'nın Karadeniz'in kirliliğe karşı korunması ve iyileştirilmesini kapsayan stratejik eylem planını imzalamalarının üzerinden 10 yıl geçti. Ancak kirliliğin önlenmesi konusunda önemli bir ilerleme sağlanamadığını, söyledi.
Kıyılardaki yapılaşma kirliliği artırıyor
Naz,Karadeniz'in kirlenmesi denizle sınırlı değil. Bölge de çevre kirlenmesi tehdidiyle karşı karşıya. Özellikle kıyı bölgesinde yeni yerleşim ve sanayi tesislerinin sayısı sürekli artıyor.
Buradan çıkan evsel ve endüstriyel atıklar giderek Karadeniz'i daha fazla kirletiyor. Aşırı kirlenen sular Karadeniz'deki biyolojik hayatın olumsuz etkilenmesine neden olurken, araştırmalara göre, Karadeniz, kıyılarındaki ülkelerin yanı sıra buraya akan nehirlerin geçtiği ülkelerin kirliliğinin de tehdidi altındadır dedi
Kirlilik kaynaklarından biri Tuna
Hasan Naz,Avrupa'nın neden olduğu kirliliğin üçte biri Karadeniz'e ulaşıyor. Burada en tehlikeli olanı ise Tuna Nehri olarak biliniyor. Kaynağını aldığı Almanya'dan Karadeniz'e doğru 120'den fazla koldan gelen suyu da alan Tuna Nehri, sanayileşmiş ülkelerden, tarımsal alanlardan ve yoğun yerleşim yerlerinden geçerek tüm bunların pislikleri bu nehir ile Karadeniz akıtılıyor.buna dur diyecek hiç kimse çıkamıyor.bu yüzden Karadeniz kıyısı ülkelerin nasibi da karatenizden kesiliyor.
Tuna Nehri, yaklaşık 81 milyon nüfus barındıran söz konusu yerlerden her yıl 900 ton bakır kirliliği alarak Karadeniz'e getirirken, bu da Karadeniz'in ağır metal kirliliğinden etkilenmesine neden oluyor.
Belirlemelere göre Karadeniz'de her yıl oksijensizleşen alan büyürken, deniz de 'boğuluyor'. Mevcut oksijenin önemli bölümünü ise düzensiz atıklar ve nütrientler (zemindeki besin tuzları) tüketiyor. Oksijen azalınca da deniz kirleniyor, bakteri seviyesi artıyor, yeni organizmalar geliyor ve bunun sonucunda da yaşayan canlı türleri ölüyor" dedi.
Şemsettin Öztürk/ haber61.net