Karadeniz'de av yasağı kalkıyor

Karadeniz'de 1 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesinde balıkçılar son hazırlıklarını yaparken, yasağın sona ermesinin ardından başta palamut olmak üzere balık fiyatlarında önemli düşüş yaşanması bekleniyor. Karadenizli balıkçılar 1 Mayısta başlayan yasağ

Karadeniz'de av yasağı kalkıyor

Karadeniz'de 1 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesinde balıkçılar son hazırlıklarını yaparken, yasağın sona ermesinin ardından başta palamut olmak üzere balık fiyatlarında önemli düşüş yaşanması bekleniyor.

Karadenizli balıkçılar 1 Mayısta başlayan yasağın bitmesini heyecanla beklerken yeni sezon için son hazırlıklarını yapıyorlar.

Tekne ve ağlarındaki eksiklikleri gidererek yeni balık mevsimine hazırlanan balıkçılar, av yasağının sona ermesinin ardından Hopa'dan İstanbul'a kadar uzanan sahil şeridinde avlanabilecekler.

Gırgır, kıyı uzatma ve sürtme olarak tabir edilen ağlarla av yapılabilecek olması nedeniyle palamut ve lüfer gibi tercih edilen balıkların yanı sıra istavrit ve mezgit de yeniden balıkçı tezgahlarında yer alabilecek.

Halen kıyı balıkçıları tarafından yapılan avlanma nedeniyle az miktarda çıkan ve bu nedenle de fiyatları yüksek seyreden birçok balığın fiyatı da düşecek.

Özellikle palamut, lüfer ve tekir balığı Eylül-Ekim ayında hem lezzetli olmaları hem de fiyatlarının uygun olması nedeniyle tercih edilebilecek balıkların başında geliyor.

Ekim ayından itibaren ise uskumru ve hamsi avı yoğunluk kazanırken, bu dönemde levrek, sinarit, mercan, sardalye ve ve izmarit yine lezzet yönünden ilk sırada gelen balıklar arasında yer alıyor.

BALIKÇILAR TEDİRGİN

Bu arada, sezona hazırlanan balıkçıların en büyük sıkıntılarının başında motorin fiyatları geliyor.

Sinop Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Refik Çobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezondan umutlu olmak istediklerini söyledi.

Ancak yüksek akaryakıt fiyatlarının yanı sıra sezonun beklentilerine karşılık vermeyeceği endişesi içinde olduklarını ifade eden Çobonoğlu, “Motorin fiyatları maliyeti yükselten en büyük sebeplerden birisi. Bir de yeterli avlanma yapılamaması maliyetleri artırıyor. Bu sezon bol palamut avlayamazsak büyük sıkıntıya düşeriz” diye konuştu.

Çobanoğlu, KOBİ'lere sağlanan desteğin benzerlerinin balıkçılara da sağlanması gerektiğini savunarak, bu anlamda kendilerine sahip çıkılmasını beklediklerini bildirdi.

SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINDA YENİ KURALLAR

Öte yandan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirlenen yeni kurallar ilk kez 1 Eylülden itibaren geçerli olacak ve 31 Ağustos 2012'ye kadar uygulanacak.

Su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla yürürlüğe konulan tebliğ, ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanacak yasak, sınırlama ve yükümlülükleri düzenliyor.

Tebliğe göre, ağırlığı bin gramdan az ahtapot, 8 kilodan az orkinos yakalanamayacak. Avlanacak en küçük hamsi boyu 9, barbunya boyu 13, çipura boyu 15, kalkan boyu 40, levrek boyu 16 santimetre olabilecek.

Hamsi avında geçen yıl başlatılan gündüz avı yasağı devam edecek. Marmara Denizi ve Karadeniz'de, gırgır ağları ile hamsi avcılığı 16.00-08.00 saatleri arasında yapılabilecek.

İnsan tüketimi için piyasaya sunulmak üzere bakanlıkça balıkçı gemilerinin büyüklüklerine göre belirlenecek kasa veya kutu miktarından daha fazla hamsinin karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satışa sunulması da yasak kapsamında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler