Karadeniz'de bal üretimi teşviki
Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz yöresinde organik bal üretimi için harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, ''Bölge müdürlüğü olarak Bayburt'ta 1, Gümüşhane'de 2 adet bal ormanı kurmak için hazırlı
Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz yöresinde organik bal üretimi için harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, ''Bölge müdürlüğü olarak Bayburt'ta 1, Gümüşhane'de 2 adet bal ormanı kurmak için hazırlıklarımız tamamlandı'' dedi.
Bölgede özellikle kestane, orman gülü, akasya ve az da olsa ıhlamur gibi ağaç türleri bulunduğunu ifade eden İpek, ''Bölgemizde özellikle bal üretiminde isim yapmış Rize-Anzer, Bayburt ve Gümüşhane gibi illerimizde birçok otsu ve çiçekli bitki doğal olarak yetişmektedir. Bunun için bu bölgelerde 260 bin akasya ve ıhlamur fidanı dikilecek'' diye konuştu.
Amaçlarının arıcılardan ve sektör temsilcilerinden gelen talepleri değerlendirmek ve bu verilerin uzun devreli gelişme planlarında yer almasını sağlamak olduğunu kaydeden İpek, şunları söyledi:
''Arıcılığa uygun mevcut pilot alanların yanında yeni pilot alanlar belirlenecek. Arıcılara doğa koruma hakkında bilgi verilecek. Devlet ormanlarında veya orman sayılan alanlarda konaklamaya ait esas ve usuller konusunda sorunları belirlenecek. Bu alanlarda üretilen ballara ve diğer ilgili ürünlere ait sertifikasyon sistemi geliştirilecek.''
Arıcılık yönetmeliğinin uygulanması ve biyolojik çeşitliliğin korunması yönünde çalışmalar yaptıklarını söyleyen İpek, ''Orman alanlarında konaklama ücreti alınmaması yönünde çalışmalar yapılıyor. Yabani meyve türlerinin yüksek kesimlerde dikimi yapılarak ayı popülasyonunun arılara verdiği zarar azaltılacak ve kredi sağlanarak ayıkovarlar oluşturulacak. Akasya, ıhlamur, badem gibi fidanlar birliklere dağıtılacak'' dedi.
İpek, arı kovanı yapımı için kullanılan kerestenin teminindeki güçlüklerin giderilmesi ve daha düşük fiyatla temini için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.
Yörede arıcılığın gelişmesi için ilgililerle yaptıkları toplantılarda bazı kararlar aldıklarını belirten İpek, şunları kaydetti:
''Rize yöresinde üzerinde kovan bulunan ağaçların korunması, ilkbahar ve sonbaharda arıların ihtiyacını karşılayacak erken ve geç çiçek açan bitkilerin araştırılarak yörede çoğaltılması sağlanacak. Yasak olduğu halde yapılan bazı zirai ilaçlamaların kontrol edilmesi, kestane, akasya, ıhlamur ormanlarının oluşturulması, orman sarmaşıklarının korunması için çalışma yapılacak. Bu yıl Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta arı yetiştiricileri birliklerine kayıtlı toplam 5 bin üyeye 10'ar fidan dağıtılacak ve fidan dikimi yaygınlaştırılacak.''