Karadeniz her yıl yaklaşık 55 bin ton atıkla kirletilirken, 1980'lerde 800 bin ton olan balık potansiyeli 100 bin tona kadar düştü.
Son yıllarda Karadeniz'in kurtarılması için çevre ülkelerinde katılımıyla yapılan anlaşmalarla kirliliğin önüne geçilmesi için çalışmalar yürütülürken, Karadeniz kirlilik oranıyla dikkat çekiyor. 16 ülke tarafından Karadeniz'e akan nehirlere boşaltılan kimyasal atıklar, Karadeniz'i öldürüyor. 16 ülkenin atıklarıyla kirlenen, dünyanın en fazla hasara uğratılan denizlerinden biri olan Karadeniz'e, Tuna Nehri ile her yıl 60 ton civa, bin ton krom, 4 bin 500 ton kurşun ve 50 bin ton atık petrol boşaltılıyor.
Kirlenme sonucu 1980'lerde 800 bin ton olan balık potansiyeli, 100 bin tona kadar düştü. Her yıl yaklaşık 55 bin ton atık ise bilinçsiz bir şekilde Karadeniz'e bırakılmakta.
Karadeniz'in kirlenmesi balık avcılığını etkilerken, akıntı yoluyla Marmara Denizi'nin kirlenmesine de yol açıyor.
Karadeniz'deki bilinçsiz, kontrolsüz avlanma ve artan deniz kirliliğinin artması 23 olan ticari balık türünden sadece 5 türünün kalmasına neden oldu. Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Doğayı Koruma Derneği Başkanı Murat Bulut, Karadeniz kirliğinin uluslararası bir sorun olduğunu söyledi.
Karadeniz kıyılarında halen katı atıkların denize atıldığı bölgelerin olduğunu hatırlatan Bulut, "Bilinçsizce kentleşmenin hızla devam etmesi, kirlilik düzeyini artırmaktadır. İlgili belediyeler acil olarak arıtma ve katı atık depolama tesislerini tamamlayarak kirliliğin önüne geçmelidir. Bir çok ülkenin de katılımıyla kirliliğin önlenmesi için protokoller imzalandı ama duyarsız bir şekilde kirlilik halen devam ediyor. Balık türü ve sayısı azaldı, akan ırmaklar Karadeniz'e ayrıca ölüm saçıyor" dedi
Karadeniz'de Balık Oranı Düştü
Karadeniz her yıl yaklaşık 55 bin ton atıkla kirletilirken, 1980'lerde 800 bin ton olan balık potansiyeli 100 bin tona kadar düştü.Son yıllarda Karadeniz'in kurtarılması için çevre ülkelerinde katılımıyla yapılan anlaşmalarla kirliliğin önüne geçilmesi iç
Yayınlanma:
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bölgesel