Karadeniz'de bu dönemde kenelere DİKKAT
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Açıcı, “Son yıllara kenelere karşı ilaçlamalardaki artışın önümüzdeki yıllarda dirençli kenelerle karşılaşmamıza neden olacağı da açıktır” de
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Açıcı, “Son yıllara kenelere karşı ilaçlamalardaki artışın önümüzdeki yıllarda dirençli kenelerle karşılaşmamıza neden olacağı da açıktır” dedi.
Samsun’da keneler üzerinde araştırmalar yapan Doç. Dr. Mustafa Açıcı, keneler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile mücadelede kenelerin kontrol altına alınmasının büyük önem arz etiğini ifade eden Doç. Dr. Mustafa Açıcı, “Kenelerle mücadele amacıyla bölgede serbest çalışan veteriner hekimler tarafından evcil hayvanlara ilaçlamalar yapılmaktadır, ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü veteriner hekimlerince yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ilaç uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca belediyeler çevre ilaçlamaları yapmaktadır. Türkiye’de kontrolsüz yapılan ilaçlamalar birçok paraziter etkenlerin olduğu gibi kenelerin de ilaçlara karşı direnç kazanmasına neden olmaktadır. Son yıllara kenelere karşı ilaçlamalardaki artışın önümüzdeki yıllarda dirençli kenelerle karşılaşmamıza neden olacağı da açıktır. Bunun yanında kenelerle mücadele amacıyla çevrenin ilaçlanmasının hem direncin artmasında rol oynayabileceği hem de ekosistemde geri dönüşümü olanaksız büyük tahribatlara neden olabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.
Karadeniz Bölgesi’nde kenelerin mart-ekim dönemleri arasında aktif olduğunu ve hayvanların üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Açıcı, “Mücadele bu dönemde hayvanlar üzerinde iken yapılmalı ve mutlaka veteriner hekim kontrolünde olmalıdır. Bunu yanında bölgede biyolojik mücadele ya da kimyasal ilaçlama yapılmamalıdır. Eğer kenelerin pasif olduğu aylarda kontrolsüz bir şekilde ilaçlama yapılırsa, toprakta bulunan keneler bu ilaçlamadan etkilenmeyeceği gibi doğada yapılacak ilaçlamalarla da kenenin doğal düşmanı olan diğer artorpodların sayıca azalmasına neden olabiliriz” şeklinde konuştu.