Karadeniz'de en çok hangi kanser türleri görülüyor?

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Karadeniz Bölgesi’ndeki erkek ve kadınlarda 3 kanser türünün sıklıkla görüldüğünü söyledi. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü İl Değerlendirme Toplantısı North Point Hotel’de yapıldı. To

Karadeniz'de en çok hangi kanser türleri görülüyor?

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Karadeniz Bölgesi’ndeki erkek ve kadınlarda 3 kanser türünün sıklıkla görüldüğünü söyledi. 

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü İl Değerlendirme Toplantısı North Point Hotel’de yapıldı. Toplantıya Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç.Dr. Murat Gültekin, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Karadeniz Bölgesi’ndeki Halk Sağlığı Müdürleri ve KETEM çalışanları katıldı.

Toplantı öncesi konuşan ve kanser kayıtçılığını, kanser verilerini değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini belirten Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Bugün burada 7 il Halk Sağlığı İl Müdürleri ile birlikte bölge değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Halk sağlığı genel itibariyle koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen kurumdur. Koruyucu sağlık hizmetlerinden bir tanesi de kanserdir. Kanser teşhisi tanısı konulmadan insanları kanserden koruma yolları ve kanser konusunda mücadele yapıyoruz” dedi.

Kanserin 21. yüzyılda tüm dünya genelinde, tüm ülkelerin en öncül konuları arasında olduğunu ifade eden Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, “Artık çağımızın yeni hastalığı olarak kabul edildi. 200 yılın üzerinde kanser ile tıbbın mücadelesi var. Özellikle son 30 yılda kanser tedavilerinde çok ciddi ilerlemeler oldu. Bazı kanserlerde neredeyse yüzde 100’lere yakın yaşam oranları ile dünya çok önemli noktalara vardı. Kanserle mücadelenin esasında tedavi üzerinde değil, önleme erken teşhisinde yoğunlaşmak gerekiyor. BM 2011 yılında ‘tüm dünya ülkelerin kanser kontrol programı olsun’ dedi. Kanserle mücadelede ben önümüzdeki yıllar içersinde kanser rakamlarının dünya içersinde hedeflere ulaşabileceğini, tüm dünya ülkelerinin daha hızlı bir şekilde veri verebileceğini düşünüyorum. 2025 yılında en azından kronik hastalık kansere bağlı insanlarda dünyadaki ölüm oranlarda yüzde 25 azalma hedefi güdülüyor. Kanser önleme konusunda da geçmişte sıtma, verem, tüberküloz savaşlarında olduğu gibi bence Türkiye’nin şuanda en önemli, en aktif rol alacak noktaları KETEM’lerdir. Bunların hem kanserin taramasını yapıyor, kanser açısından risk taşıyan obezite, sigara gibi risk faktörleri üzerinde mücadele yapıyor” diye konuştu.

 

KARADENİZ BÖLGESİ'NDE EN FAZLA 3 KANSER TÜRÜ GÖRÜLÜYOR

Karadeniz Bölgesi’ndeki kanser türlerinin genel Türkiye profiline birebir uyduğunu ifade eden Gültekin, “O açıdan erkeklerde ilk sırada akciğer kanseri ön planda. Takip eden prostat kanseri ve kolon kanseridir. Kadınlarda da yine Türkiye’deki genel ortalamaya haiz bir şekilde meme kanseri birinci sırada, ikinci sırada tiroit, üçüncü sırada da kolon kanseri yer alıyor. Saydığımız bu ilk üç kanserlerde erken teşhis edilen kanserler var. Meme kanseri, bağırsak kanseri gibi. KETEM’lerde artık kanser taramaları birinci basamakta. En yakın aile hekiminize bile gitmeniz yeterli. Türkiye’de 2002 yılında sadece 2 ilde kanser kayıt merkezi varken, hızla bu sayılar arttırıldı. Samsun’a ve Trabzon’a da kanser kayıt merkezleri kuruldu. 2012 yılında Türkiye genelinde yaklaşık 13 ilde kanser kayıt merkezi vardı. Samsun ve Trabzon Karadeniz’in kanser verilerini topluyorlardı. Biz bu yıl itibariyle kanser kayıt merkezlerimizi 81 ile yaygınlaştırdık. Bizim şu ana kadar Karadeniz’in diğer bölgelerden daha çok fazla kanser görüldüğüne dair bizim verimiz söz konusu değil. Türkiye’de ve dünyada kanser artış göstermektedir. Ama burada belirli bir coğrafik bölge, sadece Karadeniz değil, diğerlerinden çok çok daha kanser görülüyor. En azından anlamlı düzeyle fazlalık gösteriyor diyemeyiz” şeklinde konuştu.

Samsun’u gelecek 5 yıl içerside Türkiye’deki önemli sağlık kentlerinden birisi olacağını kaydeden Samsun Vali Yardımcısı Ali Garip Saral, “Bunun için hem koruyucu hekimliği güçlendirmeye çalışıyoruz, hem de tedavi kurumları itibariyle Samsun’da değişik ihtisas hastaneleri yapılıp hizmete açılacak. Bu toplantıda bölgenin genel bir taraması yapılacak. Bu doğrultuda da nasıl yeni bir yapılanmanın sürdürülmesi gerektiğini uzman arkadaşlarımız belirleyecek ve devletimizde bunu yerine getirecektir” açıklamasında bulundu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler