Karadeniz'de o sorun ortadan kalkıyor
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılanmanın önündeki en büyük engel olarak görülen Kıyı Kenar Çizgisi Kanunu, Sarp’tan Samsun’a uzanan sahili kapsayacak şekilde yeniden düzenleniyor. Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde yapılan turistik tesisler ile sahil bölgelerini
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılanmanın önündeki en büyük engel olarak görülen Kıyı Kenar Çizgisi Kanunu, Sarp’tan Samsun’a uzanan sahili kapsayacak şekilde yeniden düzenleniyor.
Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde yapılan turistik tesisler ile sahil bölgelerinin yağmalanmasının önüne geçmek için 1990'lı yıllarda çıkartılan Kıyı Kanunu ve Kıyı Kenar Çizgisi Kanunu, Karadeniz sahillerinde belediyelerin ve vatandaşların başına dert olmuştu. Kanun dolayısı ile sahil kesimlerinde yapılan bir çok mecburi yapı ruhsat alamayarak ruhsatsız olarak hizmete açılmıştı.
Kıyı kenar çizgileri 1990’lı yıllarda deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturulduğu kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırın olarak tabir edilen alanlar olarak belirlendi.
Akdeniz ve Ege Bölgesi için uygulanılabilir olan kanun deniz ile dağ arasında neredeyse hiç mesafe bulunmayan Karadeniz Bölgesi’nde başa bela oldu. Kanuna rağmen bir çok proje ruhsatsız olarak yapılarak hizmete açılmak zorunda kalındı.
Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki belediyelerden gelen şikayetlerin artması üzerine harekete geçilerek TBMM’de yasa ile ilgili bölgesel bir değişiklik yapılması yoluna gidildi.
Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ile basın mensupları ile bir araya gelen AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar, yapılacak yasal düzenleme ile sorunun ortadan kaldırılacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın Rize ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere Kasap ile basın mensupları ile bir araya gelen Ayar, konu ile ilgili kendisine yöneltilen bir soruya, “Sahil Yaşam Alanları Projemiz kapsamında 250 dönüm arazi içerisinde bir cami birde külliye inşa edilmesi planlanıyor. Kıyı Kenar Çizgisi kanunu benzer bir çok projenin uygulanmasına izin vermiyordu. Ancak artan şikayetler üzerine ilgili komisyonlarda başlatılan çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Kıyı Kenar Çizgisi Kanunu’nda Sarp’tan Samsun’a kadar olan sahil şeridini kapsayacak şekilde yeni bir yasal düzenleme yapılıyor. Bu şekilde sahillerimiz korunarak gerekli yapıların inşası mümkün olacak” dedi.
Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşit Kasap ise yaptığı açıklamalarında, Başbakan Erdoğan’ın Rize ziyaretinin Rize için verimli geçtiğini belirterek Cumhuriyet Meydan Projesi ve Sahil Yaşam Alanı Projesi üzerinde Başbakan ile istişarelerde bulunduklarını söyledi.
Ayar, yaklaşan futbol sezonu öncesi taraftara çağrı da bulunarak küfürsüz bir sezon kampanyası başlattıklarını söyledi. Ayar, tüm Rizeliler'in bu çağrıya kulak verip, aileleri ile bir aile ortamında takılarını desteklemeleri için tribünleri doldurmalarını istedi.