Karadenizde orman yangınları
Geçen yıl 373 hektar alanda zarara yol açan 108 yangının çıkış nedeni arasında anız yakma ilk sırada yer aldı.Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluğundaki Zonguldak, Bartın ve Karabük ormanlarında 2002'den itibaren çıkan yangınlarda en fazla alan 8
Geçen yıl 373 hektar alanda zarara yol açan 108 yangının çıkış nedeni arasında anız yakma ilk sırada yer aldı.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluğundaki Zonguldak, Bartın ve Karabük ormanlarında 2002'den itibaren çıkan yangınlarda en fazla alan 833 hektar ile 2003'de, en az ise 62 hektar ile 2005'de zarar gördü.
Söz konusu tarihlerde en fazla yangın 127 ile ağustos, 94 ile nisan ve 75 ile temmuz ayında çıkarken, en fazla zarar gören alan toplam 854 hektarla ağustos aylarında oldu.
Geçen yıl çıkan 108 yangının 30'unun nedeni belirlenemezken 25'ine anız, 20'sine yıldırım, 10'una enerji nakil hatları, 8'ine kundaklama, 6'sına sigara ve piknik ateşi, diğerlerine de çeşitli ihmal ve dikkatsizlikler yol açtı. 2007'deki yangınların 54'ünün 10.00-16.00 saatleri arasında çıktığı tespit edildi.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, yangınların yüzde 98'inin insan kaynaklı olduğunu, şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunularak gerekli yasal işlemlerin yerine getirildiğini söyledi.
-YANGINLARDA 2 MİLYON YTL ZARAR-
Geçen yıl çıkan yangınların tahmini olarak 2 milyon 430 bin YTL tutarında zarara yol açtığını anlatan Gül, şunları kaydetti:
''Yangınların yayılmasında bitki ve flora yapısı, kuraklık, düşük nem, iklim faktörleri ve rüzgar etkili olmaktadır. Ormanların alt tabakasındaki kolay tutuşan bitkilerin yanı sıra yüksek boylu kuru otlar alevlerin yayılmasına ve büyümesine yol açıyor. Geçen yıl yanan bölgelerde söndürme mücadeleleri sırasında harcanan ücretlerle birlikte 2 milyon 430 bin YTL civarında zarar oluştu. Sorumluluk alanımızda 2002-2007'de 1473 hektar alan yandı. Yangınların çıkmasının önlenmesine ve hızlı müdahale edilmesine yönelik önlemlerimiz sürüyor.''
-HAVA DESTEKLİ MÜDAHALE EKİBİ-
Gül, orman yangınlarıyla mücadelede iyi bir organize, hava ve yer ekipleriyle makine gücünün yerinde kullanılmasının gerekli olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Karabük işletmemizde 15 kişilik ilk müdahale ekibimiz var. Kendilerine tahsis edilen araçla tam teçhizatlı yangın mahalline sevke hazır durumda bekletilmektedir. Bünyemizde 18 adet arazöz, 2 adet su tankı, 4 dozer, 3 kepçe, 1 adet treyler, 5 adet greyder, 15 adet motosiklet ve 1 adet 5 ay süreyle tahsis edilen helikopter bulunuyor. Orman yangınları ile mücadele ve diğer koruma faaliyetleri kapsamında 8 adet role tesis edilerek sabit, mobil ve el olmak üzere 701 telsizle haberleşme sağlıyoruz. Teknik eleman ve işçilerimizin yanında kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlarımız yangın söndürme mücadelemize destek veriyor.''
Yangınla mücadelede göl, gölet ve baraj gibi su alanlarından faydalandıklarını anlatan Gül, zarar gören ormanlık alanların toprak ve tür değerlendirilmesi yapılarak yeniden ağaçlandırıldığını kaydetti.