Karadeniz'de şenlik zamanı

Yaz mevsiminin kendisini yavaş yavaş hissettirmeye başladığı şu günlerde, herkesi tatil heyecanı sarmaya başladı. Tatilini denizde geçirmek isteyenler Akdeniz ve Ege sahillerini tercih ederken, alternatif arayanlar ise yaylaları tercih ediyor. Deniz, kum,
Karadeniz'de şenlik zamanı

Yaz mevsiminin kendisini yavaş yavaş hissettirmeye başladığı şu günlerde, herkesi tatil heyecanı sarmaya başladı. Tatilini denizde geçirmek isteyenler Akdeniz ve Ege sahillerini tercih ederken, alternatif arayanlar ise yaylaları tercih ediyor. Deniz, kum, güneş üçlüsünün yanında kültür ve doğa turizmine yönelik bir eğilim içine giren yerli ve yabancı turistlerin mekan seçtikleri yerlerin başında Karadeniz Bölgesi geliyor.

Karadeniz; vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri, kaleleri, coşkun akan dereleri, eşsiz doğası ve şifalı kaplıcaları ile meraklılarına alternatif turizmde zengin tercihler sunuyor. Bölgede yöreye has gelenek ve göreneklerin yaşatılmaya çalışıldığı yayla şenlikleri ve festivaller de tüm bu güzelliklere renk katıyor. Karadeniz'in sisle kaplı yaylalarında yapılan şenlikler, alternatif turizm tutkunlarının ilgisini çekiyor. Mayıs ayında başlayan şenlik ve festivaller, Eylül ayının sonlarına kadar devam ediyor. Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Ordu, Samsun ve Giresun'da Mayıs-Eylül ayları arasında 200'ün üzerinde şenlik ve festival yapılıyor.

Geçmişte daha çok yayla göçü ve yaylada yapılan işleri eğlenceye dönüştürmek amacıyla yapılan şenlikler, son yıllarda gelişen turizme paralel olarak farklı yerlerden gelen insanların buluşma ve eğlenme yeri olmaya başladı. Yayla şenlikleri, valilik, kaymakamlık ve belediyelerin yanı sıra tanınmış aileler tarafından da organize ediliyor. Yüzlerce kişinin el ele tutup kemençe ve tulum eşliğinde horon oynadığı şenlik ve festivallerde hem eğleniliyor hem de gelenek ve görenekler yaşatılıyor.

Aile şenliklerinde Türkiye ve dünyanın değişik yerlerinde yaşayan o aileye mensup insanlar bir araya gelip hasret gideriyor. Bu şekilde birbirleri ile irtibatlarını da kopartmamış olan insanlar, hem ata topraklarını ziyaret ediyor hem de geleneklerini yaşatıyorlar. Resmi kurumlar tarafından düzenlenen şenliklerde, bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtılmasının yanı sıra yörenin kültürel zenginliğini geleceğe taşımayı amaçlayan etkinlikler yer alıyor.

Önceki yıllarda daha yerel olan şenlikler, turizmin gelişmesi ile evrensel bir boyut kazanmaya da başladı. Yöre insanının buluşma, hasret giderme ve eğlenme günleri olan yayla şenliklere, yerli ve yabancı turistler de katılıyor. Şenliklerin son yıllarda belirli bir takvime bağlanması turistlerin ilgisini de artırıyor. Şenlikler kapsamında atma türkü, tahta biçme, çay ve fındık toplama, yüzme, en uzun horon halkası, kuşdili kullanarak haberleşme, balık tutma, ses yarışması, yayla güzeli, fındık güzeli ile çeşitli spor yarışmaları, boğa güreşi, güzel atmaca, cins köpek ve buzağı, çorap örme, bal, yöresel yemek ve giysi yarışmaları düzenleniyor.

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, şenlik ve festivallerin bölge turizmine önemli katkıları olduğunu belirtti.

 Kansız, şenliklerin özellikle iç turizm olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini kaydetti. Şenliklerin geleneksel yapısının korunması gerektiğine vurgu yapan Kansız, "Bu etkinliklerin, geleneksel kültür hayatımızın, birlik ve beraberliğimizi devam ettirmenin eğlenceye dönüştürülmüş halidir." dedi.

Yaz tatilini Karadeniz yaylalarında geçirmek ve şenlik etkinliklerine katılmak isteyenler, bölgedeki şenlik ve festival programlarını İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinden temin edebiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir