Karadeniz'deki 8 ilin katı atık depolama alanı belirlendi

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca yapılan çalışmada, Karadeniz'deki 8 ilin çevresel ve sosyolojik kriterleri sağlayan katı atık depolama alanları belirlendi.

Karadeniz'deki 8 ilin katı atık depolama alanı belirlendi
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, DOKAP binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve  Trabzon'u kapsayan "Düzenli Depolama Alanları İçin Yer Tespiti Çalışması ve Alternatif Katı Atık Bertaraf Sistemleri Araştırma Projesi"nin tamamlandığını söyledi.

Bu çalışmanın, kapsadığı alan bakımından bölgede gerçekleştirilen en büyük projelerden biri olduğunu belirten Yüce, "Çalışma alanı yaklaşık 49 bin kilometrekare olan projenin başarıyla tamamlanması bölgeye ciddi katkılar sağladı" dedi.

Yüce, projeyle bölgede enerji üretimi de yapılabileceğini ifade ederek, "Düzenli katı atık depolama alanlarını, atık yakma tesisi alanlarını ve kompost tesisi alanlarını bilimsel yöntemlerle ve çok disiplinli çalışmalar sonucunda optimum olarak belirlemiş olduk." diye konuştu.

Proje sonucunda bölgede ulusal ve uluslararası mevzuata uygun, çevresel ve sosyolojik kriterleri sağlayan toplam 40 uygun düzenli katı atık depolama alanının yerinin belirlendiğini kaydeden Yüce, "Bu bağlamda ilgili kurum ve kuruluşların ve hatta belirlenen dış paydaşların da görüşleri alınmıştır. Proje bütçesi çerçevesinde her il için iki olmak üzere bölgede toplam 16 en uygun düzenli katı atık depolama alanı belirlenmiştir." ifadelerini kullandı.

- "Koku analizleri de tamamlandı"

Yüce, bilimsel olarak atık envanterlerinin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Belirlenen yerlerimizle ilgili her türlü, çevresel, sosyolojik, sismik, jeolojik, depremsellik analizler tamamlandı. Bu aşamada belirlenen yerler için meteorolojik verilere bağlı koku analizleri de tamamlandı. Ayrıca şunu belirtmem gerekir ki bu proje ile bölgenin konumsal veri altyapısı güncel bir yapıda oluşturuldu. Bu konumsal veri tabanı bölgesel diğer faaliyetlerde bundan sonra rahatlıkla kullanılabilecektir."

Projenin bölgeye farklı katma değerler de sağladığına işaret eden Yüce, "Bu projeyle atıkların ekonomiye kazandırılması için alternatif bertaraf yöntemleri belirlenmiştir. Bundan sonra, bu sonuçlara bağlı olarak kaynağında ayrıştırma için politikalar geliştirilecek, atıkların geri dönüşümü için tesisleşme projeleri üretilecek, atık kompozisyonlarına göre yakma ve kompost tesisleri projeleri geliştirilecek." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler