Karadeniz'i nemi koruyor!

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Sağlam, Karadeniz'deki ormanlarda, ağaç türleri, nem ve ısı nedeniyle yangın çıkma oranının, Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'ne göre daha az olduğunu belirterek, ''Nem yüzde 10'u

Karadeniz'i nemi koruyor!

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Sağlam, Karadeniz'deki ormanlarda, ağaç türleri, nem ve ısı nedeniyle yangın çıkma oranının, Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'ne göre daha az olduğunu belirterek, ''Nem yüzde 10'un altına düşünce o tabaka artık çıtır çıtır olur ve en küçük bir kıvılcımda yangın çıkar'' dedi.
Yrd. Doç. Dr. Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarında ağaçlardan dökülen yapraklarının da yer aldığı ibrelerin çok etkili olduğunu belirtti.

Orman yangınlarının genellikle ormanlık alanın zeminindeki ibreler tabakasında çıktığını ifade eden Sağlam, bu açıdan Karadeniz'deki ormanların ayrı bir özelliği bulunduğuna işaret etti.
Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi gibi yangına duyarlı alanlarda genelde kızılçam ve karaçamdan dökülen ibrelerin bulunduğunu belirten Sağlam, şunları kaydetti:

''Kızılçam ve karaçamdan dökülen ibrelerde bir kıvrım vardır. İbreler üst üste birikince, bu kıvrımlar dolayısıyla arasına bolca oksijenin girdiği, kafesli, gevşek bir görüntü oluşur.
Yangında yanacak bir madde, yanmayı sağlayacak oksijen ve tutuşturucu bir kaynak olması gerekir. Bu 3 unsur bir araya gelmedikçe yangın olmaz. İşte bu kızılçam ve karaçam ibrelerindeki gevşek istiflenme, yangınlarda en önemli faktörü, yanıcı maddeyi, oksijenle bu istiflenmenin altına sokuyor. Bu nedenle söz konusu bölgelerde orman yangınları daha rahat çıkıyor ve yayılıyor.''

-YANGINDA BİTKİ TÜRLERİ VE ÖRTÜ TABAKASININ ÖNEMİ-

Sağlam, Karadeniz'de ise karaçam ve kızılçama oranla daha küçük ibreli ağaç türleriyle yapraklı türlerin hakim olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Bir santimetre yaprak boyları olan ladin ormanlarının alt kısmındaki örtü, ülkemizde orman yangınlarının çıktığı mayıs, ekim arasındaki aylarında genelde nemlidir ve bu ağaçlardan düşen ibrelerde sıkışık bir istiflenme söz konusudur. Bu ibreler üst üste düşünce aralarında hiç boşluk kalmayacak şekilde istiflenme olur. Dolayısıyla hem alt tabakaya oksijen girmez hem de ısı iletimi fazla olmaz. Bu alanlar fazla kurumadığı için yangınlar daha az oluyor.
Yüzde 30'ların altındaki nem tehlikelidir. Nem yüzde 10'un altına düşünce o tabaka artık çıtır çıtır olur ve en küçük bir kıvılcımda o alanda yangın çıkar.''


Karadeniz'deki ormanlarda yağışlı havası, nem ve ağaç türleri nedeniyle yangın çıkma oranının Akdeniz, Ege ve Marmara'ya göre daha az olduğunu söyleyen Sağlam, ''Tüm bunlara rağmen Karadeniz'de de yapraklı ağaç türlerinin yapraklarını döktüğü sonbahar aylarında orman yangınları görülebilir. Akdeniz ve Ege'de yazın görülen orman yangınlarının aksine Karadeniz'de yaprakların kuruduğu sonbaharda orman yangınları görülebilir'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler