Karadeniz'in cennet mekanları

Birbirinden farklı onlarca alternatif etkinliğin gerçekleştirildiği Doğu Karadeniz'de bir günde hem denize girebilirken hem de yaylada doğanın keyfi çıkartılabiliyor. Doğu Karadeniz'in en önemli yerleşim yerleri arasında yer alan Trabzon, binlerce yıllık

Karadeniz'in cennet mekanları

Birbirinden farklı onlarca alternatif etkinliğin gerçekleştirildiği Doğu Karadeniz'de bir günde hem denize girebilirken hem de yaylada doğanın keyfi çıkartılabiliyor.

Doğu Karadeniz'in en önemli yerleşim yerleri arasında yer alan Trabzon, binlerce yıllık tarihi ile yerli ve yabancı turistlerin gezmeden gidemeyeceği yerler arasında yer alıyor.

Sümela Manastırı'nı kar altında görmeden, ülke turizmi ve bölgenin tanınmasına önemli katkı sağlayan, stresten ve şehir gürültüsünden ve hava kirliliğinden uzak, doğanın tadına varılabilecek ender güzelliklerden olan Uzungöl'ü görmeden Trabzon'dan ayrılmak istemeyen ziyaretçiler, Selçuklu, Bizans ve Gürcü mimarilerinin ortak özelliklerini bir arada barındıran, 13. yüzyıldan günümüze değişikliğe uğramadan ulaşan Ayasofya Müzesi'ni gezip ilden ayrılabilir.

Yörenin en iyi korunmuş, denizden tepelere kadar uzanan Trabzon Kalesi, şehrin 7 kilometre güney-batısında bulunan ve Trabzon halkının Atatürk'e bir hediyesi olan, 19. yüzyıl sivil mimari örneklerinden Atatürk Köşkü ilin diğer tarihi eserleri arasında yer alıyor.
Semaverinizin dumanı tüterken, çayınız da demlenirken, Trabzon'un genel görünüşünü, Karadeniz'i ve gün batımını seyretmek için Boztepe'ye çıkmak, Trabzon merkeze 55 kilometre uzaklıkta bulunan ve Türkiye'nin en uzun mağaralarından olan Çal Mağarası'nı görmek, Trabzon'u gezmek anlamına geliyor.

Karadeniz halkının geleneklerine bağlılığının önemli göstergelerinden olan yayla göçleri ve sonrasında ulusal ve uluslararası boyutta düzenlenen yayla şenlikleri, bahar ayı ile birlikte başlayıp kış mevsiminin yaklaşmasıyla sona erer. Yayla şenlikleri ve festivalleri, festivallerde kurulan dev horon halkaları, keyifli bir gün geçirmek isteyenler için eşsiz bir fırsattır.

Sümela Manastırı gezisi sonrası yol güzergahında bulunan lokantalarda, yöresel yemekler olan kara lahana dolması, kaygana, mısır ekmeği, tereyağında alabalığı, Hamsiköy'de Hamsiköy sütlacını, Akçaabat köftesini, Trabzon tereyağı ve peynirinden yapılan meşhur kuymağı yemeden bu ilden ayrılmayın.

Trabzon'dan kara yolu ile ister tarihi İpekyolu güzergahı olan eski Hamsiköy yolundan ister Zigana Dağı'ndan yemyeşil doğayı izleyerek Gümüşhane'nin Torul ilçesine ulaşabilirsiniz.

Torul'da, Türkiye'nin en önemli sarkıt ve dikitlerinin bulunduğu Karaca Mağarası'na ulaşabilirsiniz. Karaca Mağarası'nı gezdikten sonra, mağara etrafında bulunan dinlenme alanlarında yöresel yemekleri tadıp günün yorgunluğunu atarak, bir saatlik kara yolu yolculuğunun ardından Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde yeraltı şehrini gezebilir.

-RİZE-

Rize'yi ziyaret etmek isteyenler, Trabzon Havalimanından yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki kente kara yoluyla yaklaşık 1 saatte ulaşabilir.
Rize'ye 3 gün ayıran bir kişi, ilk olarak il merkezindeki Ziraat Çay Bahçesi'nde Rize'de üretilen çaydan içerek yol yorgunluğunu atabilir. Ardından Rize Müzesi, ÇAYKUR Çay Müzesi ve Rize Kalesi'ni ziyaret eden turistler, il merkezindeki etnoğrafik eserlerin bulunduğu ortamda veya il merkezine 15 dakikada uzaklıktaki kenti kuşbakışı gören Dağbaşı Mahallesi'ndeki restoranlar bölgesinde yöresel yemekler yiyebilir. Burada hamsili ekmek, hamsi buğulama, yaprak sarma ve laz böreği gibi yöresel yemekler tadılabilir.

Daha sonra ise il merkezine 90 kilometre uzaklıkta bulunan ve yaklaşık 1 saat 15 dakikada gidilebilen Çamlıhemşin ilçesine bağlı doğası ve kaplıcalarıyla ünlü Ayder Yaylası, ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi.

Yeşilin her tonunun görülebildiği yaylada, doğa gezisi yapılıp şelaleler ve pek çok doğa güzelliği izlenebilir. Günün yorgunluğunu termal kaplıcalarda attıktan sonra gece Ayder Yaylası'nda geçirilebilir.
Bir sonraki gün ise yine Çamlıhemşin ilçesinde, ilçe merkezinden 25 kilometre mesafede bulunan ve 30 dakikada gidilebilen, yaklaşık 600 yıllık tarihi bulunan Zil Kale gezildikten sonra aynı güzergah takip edilip Çat Vadisi gezilebilir. Özellikle yürümeyi sevenler, Ayder'den araçla yaklaşık 1 saatte Yukarı Kavran'a vardıktan sonra 2 saatlik yürüyüşle 3 bin metre rakımdaki eşsiz güzellikteki 100'ün üzerindeki buzul göllerden bazılarını görme fırsatı yakalayabilirler.

Rize'ye ayrılacak bir başka günde ise İkizdere Vadisi'nde yer alan doğal güzellikler görülebilir. İlk olarak İkizdere ilçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan ve geçen yıl faaliyete giren termal tesisleri 1 saatlik araç yolculuğu ile ziyaret edebilen turistler, daha sonra 40 dakika mesafede Ovit Dağı yolunda bulunan eşsiz güzellikteki ''yedigöller'' bölgesini gezebilirler. Ayrıca aynı güzergahta Anzer, Petran, Ovit gibi pek çok yayla da doğa yürüyüşlerini sevenler için görülebilecek diğer yerlerden.

-GİRESUN-

Giresun, Doğu Karadeniz'de üzerinde insan yaşayabilen tek ada olan Giresun Adası, Giresun Kalesi ve eşsiz güzellikteki yaylaları ile birlikte turizmden hak ettiği payı almayı bekliyor.
Giresun'a gelen yerli ve yabancı turist, Ticaret Borsası Sosyal Tesislerinde (TİBOR) özellikle Giresun'un vejetaryen turistlere hitap eden bitkisel ağırlıklı zengin mutfağındaki yemekler ile Ayvasıl Restoranda yapılan Giresun pidesini tadıyor.

Belediye Meydanı'nda yörenin geçim kaynağı olan fındık ile yöre insanını anlatan ''Fındık Başımızın Tacı'' heykeli önünde hatıra fotoğrafı çeken turistler, Doğu Karadeniz'e gezi düzenleyen tur operatörlerinin vazgeçilmez güzergahı olan Giresun Kalesi'ne otobüslerle çıkarak, kaledeki çay bahçelerinde kente kuşbakışı bakarak çay içiyor ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa'nın anıt mezarını ziyaret ediyor.

Giresun'a gelen turistler, Kumyalı Balıkçı Barınağı'ndan teknelerle, 2. derece doğal ve arkeolojik sit alanını ilan edilen ve kıyıdan 5 mil uzaklıkta bulunan, adı mitolojide geçen Giresun Adası'nı ziyaret edebiliyor.
Giresun'a gelen turistler, yörenin en ünlü yaylası olan ve turizm merkezi ilan edilen Dereli ilçesinin Kümbet Yaylası'na 65 kilometrelik bir yolculuk yaparak içinde yüzme havuzu, sauna ve Türk hamamı bulunan 60 yatak kapasiteli otel ve 250 kişilik restoran ile 27 bungalov bulunan Koçkayası Tatil Köyü'nde konaklayabiliyor. Yine kent merkezine 56 kilometre uzaklıktaki Dereli ilçesine bağlı Bektaş Yaylası'ndaki 30 yataklı 2 yıldızlı otel de ziyaretçileri ağırlıyor. Giresun'un diğer turizm merkezi ilan edilen yaylası olan Kulakkaya Yaylası'ndaki Alçakbel Orman içi Piknik Alanı'nda günübirlik tatil yapılabiliyor.
Bunun yanı sıra kentin bazı noktalarında oluşturulan tesislerde turistler, denize girme ve eğlenme imkanı bulabiliyor.

-ARTVİN-

Doğu Karadeniz'in Gürcistan sınırında bulunan ve iki dağ arasında kurulmuş olan Artvin, yeşil doğası, tarihi eserleri ye görülmesi gereken iller arasında bulunuyor.
Artvin'de düzenlenen boğa güreşleri ise yerli ve yabancı turistleri büyük ilgisini çekiyor. Kafkasör Yaylası'nda her yıl gerçekleştirilen etkinlikler ve boğa güreşlerine binlerce yerli ve yabancı turist katılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler