Karadenizli Avustralya'da da var
Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle, ülkesi ile Türkiye arasındaki ticaretin gayet iyi gittiğini, ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar YTL olduğunu söyledi. Doyle, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TSO) ziyaretinde yaptığı açıklamada, büyükelçi
Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle, ülkesi ile Türkiye arasındaki ticaretin gayet iyi gittiğini, ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar YTL olduğunu söyledi.
Doyle, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TSO) ziyaretinde yaptığı açıklamada, büyükelçi olarak atandıktan sonra Trabzon'a ilk kez resmi bir ziyaret için geldiğini ancak, daha önce kenti turist olarak gezdiğini kaydetti.
Trabzon'un hem ticaret merkezi olarak hem de kültürel ve tarihi öneminin büyüklüğünün farkında olduğunu ifade eden Doyle, ''Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ticaretin tekrar hareketlilik kazanması kent için çok iyi oldu. Ayrıca, Trabzonluların ve Karadeniz insanının enerjisini çok iyi biliyorum, girişimcilik ruhunu taşıdıklarının farkındayım. Avustralya'da da Trabzonlular, Karadenizliler var. Onlar da iki ülke arasında seyahat ettikçe ilişkiler güçleniyor'' dedi.
Daha önce Türkiye'de gerçekleşen Avustralya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyon toplantısının yakın bir tarihte Avustralya'da yapılacağını dile getiren Doyle, ''Bu toplantı, Avustralya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri daha da güçlendirecek. Bakan düzeyinde ve büyük firmaların katılacağı bir toplantı olacak'' diye konuştu.
Doyle, iki ülke arasındaki ticaretin gayet iyi gittiğini, ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar YTL olduğunu da sözlerine ekledi.
-KARADENİZLİ AVUSTRULYA'DA DA VAR-
Trabzon TSO Başkanı Şadan Eren ise konum olarak Trabzon'dan çok uzakta olan Avustralya'nın, çok iş yaptıkları bir ülke olmadığını belirterek, ''Ancak Karadenizli, dünyanın her yerine gider ve dünyanın her yerinde vardır. Avustralya'da da var. Ortak yapılabilecek bir iş imkanı veya kültürel faaliyeti biz kurum olarak desteklemeye veya böyle bir etkinliğin içerisinde olmaya hazırız'' dedi.
Merkezi Cenevre'de bulunan ve Birleşmiş Milletler'in çatısı altında kurulan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliğinin (IRU) Mayıs ayında İstanbul'da 31. Dünya Kongresi'ni topladığını anımsatan Eren, kongrenin temasının, Uzakdoğu'dan yapılacak taşımaların Karadeniz üzerinden Avrupa'ya gitmesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Yani burada konuşulan, eski İpek Yolu'nun başlamasıydı. Buna baktığınız zaman Trabzon'un ve Türkiye'nin rolü çok artıyor. Dünyanın artık kabul ettiği bir şey var. Eskiden Avrupa üretirdi, dünyaya satardı. Şimdi dünya değişti. Doğu üretiyor, batıya satıyor. Türkiye de ortada bir köprü durumunda. Haliyle Avustralya ile de ileride daha iyi birlikte iş yapma imkanı doğacağını ümit ediyoruz. Sonuçta Türkiye ve etrafındaki ülkeler, lojistik merkezi konumunda.''
Kentin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar bir çıkmaz sokak durumunda olduğunu belirten Eren, ''Çünkü doğusu kapalıydı. Ancak, daha sonra hem kapının açılmasıyla hem de coğrafi yapısından dolayı Karadeniz'in başkenti konumunda olan ve Karadeniz havzasında çok önemli bir şehirdir'' diye konuştu.
Ziyaret sonunda Eren, Büyükelçi Doyle'a Trabzon'daki Atatürk Köşkü'nün maketi ile yöresel eşyalar armağan etti. Doyle da Eren'e, Avustralya'yı tanıtan bir kitap verdi.