Karadenizli Balıkçılar denize açıldı
Su ürünlerinde av yasağının sona ermesine rağmen avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasını protesto etmek amacıyla avlanma yasağının sona ermesinin ardından bir süre denize açılmayan Karadenizli balıkçılar da ''vira bismillah'' dedi. Doğu
Su ürünlerinde av yasağının sona ermesine rağmen avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasını protesto etmek amacıyla avlanma yasağının sona ermesinin ardından bir süre denize açılmayan Karadenizli balıkçılar da ''vira bismillah'' dedi.
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, su ürünlerinde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesine rağmen 18 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve balıkçıları ilgilendiren tebliği protesto etmek amacıyla denize çıkmama kararı aldıklarını anımsattı, eylemin sona ermesinin ardından denize açıldığını belirtti.
Göstergelerin balığın özellikle Orta ve Doğu Karadeniz'de olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Mutlu, ''Avlanma derinliğinin 24 metreye çıkarılmasına tepki göstermek için bu sezon balık avına biraz geç başladık'' dedi.
Yeni kararlarla özellikle endüstriyel balıkçılığa hayat veren gırgır avcılığının Türk karasularında 24 metre derinlikle sınırlandırıldığını ifade eden Mutlu, ''Bu yasak Avrupa Birliği'nin (AB) Akdeniz ülkeleri için yaptığı düzenleme çerçevesinde alınmıştır. Yasak önce 30 metre olarak düşünüldü, sonra tepki olmasın diye 24 metreye düşürüldü. Bu yasak Türk balıkçılığını bitirmek anlamına gelir'' dedi.
Mutlu, Türkiye'nin coğrafi yapısını bilmeden 24 metre derinlikte avlanma yasağı getirmenin yanlış olduğunu dile getirerek, ''Çünkü denizlerimizin yapısı farklıdır. Örneğin Trabzon'da 100 metre açılırsın 24 metre derinliği bulursun, Samsun'da 5-6 mil yani 10 kilometre gidersin 24 metreyi bulursun. Bizim denizlerimiz Avrupa veya Amerika'daki denizlere benzemez. Bizimkiler açık deniz değil. Orada açıkta herkes rahatlıkla avlanıyor'' diye konuştu.
"Yasaklar yüzünden hamsi tutmak da zorlaşacak''
Yasak nedeniyle kıyıdan göç eden balığı avlayamayacaklarını öne süren Mutlu, şunları söyledi:
''Yasaklar konulsun, kontroller yapılsın, buna karşı değiliz ama balıkların göç yolu var. Balıklar 10 kulaç ile 35 kulaç arasında göç ediyor. Türkiye'de 1 Eylül'de sona eren av yasağı nedeniyle zaten balık havyar döneminde avlanmıyor. Göç eden balıklar şu sıralar özellikle Samsun ile Hopa arasında yoğunlaştı. Göç balıkları Hopa'dan dönüp bu ayın 28'inden sonra yurt dışına gidecek ve göçünü tamamlayacak. Özellikle gırgır avcılığı yasak yüzünden açıkta yapılması gerekiyor.''
Karadeniz kıyısına yakın göç eden balığın 24 metre yasağı sebebiyle avlanamayacağına, bu balıkların bir süre sonra diğer ülkelerin karasularına geçeceğine dikkati çeken Mutlu, ''Balık, ayın 28'inden sonra yurt dışına gidecek ve Yunanistan, Norveç tutacak. Biz de Norveç'ten uskumruyu ithal edeceğiz ve vatandaşın parası yurt dışına gidecek. Bu yasaklar yüzünden hamsi tutmak da zorlaşacak'' dedi.
Gırgırlar, 24 metre yasağı yüzünden kıyıda avlanamıyor
Mutlu, pazardaki istavrit miktarının az olduğunu, çünkü kıyıda bulunduğu için avlanamadığını belirterek, ''Gırgırlar 24 metre yasağı nedeniyle kıyıya gelemiyor. O yüzden istavrit tutamıyoruz. Balıkçı şayet 24 metre derinlikteki avlanma yasağını ihlal ederse ki buna akıntının tekneyi kıyıya sürüklemesi neden olabiliyor 4 bin 600 lira cezaya çarptırılıyor. Teknedeki kişi başına da ayrıca 2 kat katlayıp cezalar ekleniyor. Tekne 24 metreyi ihlal etse toplamda 260 bin lira ceza yiyecek. Bu balıkçıya 'denize gitmeyin' demektir ama biz yine balığa gideceğiz yeter ki vatandaş ucuz balık yesin'' şeklinde konuştu.
Bu sezon balığın bol olduğunu ifade eden Ahmet Mutlu, ''Doğu Karadeniz'de palamut başta olmak üzere balık var, pazar dolu. Ama bu göç balığı, bugün olur yarın olmaz. Bugün vatandaş 5 liraya palamut yiyor. Bugün gırgırlar balığa çıktığı için vatandaş bu imkanı buluyor. Gırgırlar denize çıkmasaydı vatandaş palamudu bu fiyata yiyemezdi'' dedi.