Karadenizli iş beğenmiyor

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Doğu Karadeniz illerinde çay fabrikaları, toptancı halleri, inşaat işleri ve arazide çalışma gibi vasıfsız işçi gerektiren işlerde son yıllarda yoğun olarak kaçak işçi çalıştırılıyor.Sürekli denetim yapan güvenlik gü

Karadenizli iş beğenmiyor

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Doğu Karadeniz illerinde çay fabrikaları, toptancı halleri, inşaat işleri ve arazide çalışma gibi vasıfsız işçi gerektiren işlerde son yıllarda yoğun olarak kaçak işçi çalıştırılıyor.
Sürekli denetim yapan güvenlik güçleri, kaçak işçi çalıştıran kuruma 4 bin 227 YTL, işçiye ise 844 YTL para cezası kesiyor. Bu durum ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge temsilciliğine bildiriliyor.
Kaçak olarak çalışırken yakalanan kişi sınır dışı edildikten sonra 5 yıl, kaçak çalıştığı şüphesiyle yakalanan kişi ise sınır dışı edildikten sonra 1 yıl Türkiye'ye giremiyor.
Bu kapsamda Rize'de 2003 yılında 203, 2004'te 127, 2005'te 277, 2006'da 388 kişi, bu yıl ise şu ana kadar 660 kişi kaçak çalıştığı gerekçesiyle sınır dışı edildi.
Ayrıca Rize'de, kaçak işçi çalıştırdığı için 2 iş yerine toplam 7bin 884 YTL para cezası uygulandı. Bu yıl ise 15 iş yeri hakkında kaçak işçi çalıştırdığı için tutanak tutuldu.
Kaçak çalıştıkları gerekçesiyle Artvin'den 2006 yılında 665, bu yıl 350, Trabzon'dan ise geçen yıl 19, bu yıl da şu ana kadar 264 kişi sınır dışı edildi.
Yetkililer, Rize, Artvin ve Trabzon'dan son 2 yılda 2 bin 346 kişinin kaçak çalıştığı için sınır dışı edildiğini, sınır dışı edilenlerin büyük çoğunluğunu Gürcülerin, bir kısmını da Ermeni, Azeri, Rus ve Kırgızların oluşturduğunu belirtti.

-RİZE ZİRAAT ODASI BAŞKANI PALİÇ-

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize'nin yerli halkının, yörede kaçak işçilerin çalıştığı işlere pek ilgi göstermediğini belirterek, ''gündelikçi almaya gittiğin zaman Rize'nin yerlisini bulmak pek mümkün değil. Önceki yıllarda Doğu illerinden çalışmaya gelirlerdi. Son yıllarda Kafkas ülkelerinden geliyor'' dedi.
Dargelirli oldukları için bu tür işlerin kaçaklara casip geldiğini savunan Paliç, ''bu kişilerin çalıştığı; birkaç ay süren çay fabrikalarında çay yükleme, boşaltma, inşaatlarda vasıfsız işçilik gibi Rizeli'nin yapmayı istemediği işler. Bir de yerlilerden neredeyse yarı yarıya daha ucuza çalıştıkları için vatandaşlar tarafından da tercih ediliyor'' diye konuştu.

-''MASA BAŞI İŞ ARIYORLAR''-

Bu arada, yetkililer, İŞKUR'a kayıtlı, Artvin'de 5 bin 997, Rize'de 7 bin 26, Trabzon'da ise 11 bin 222 kayıtlı işsiz olduğunu belirtti.
İŞKUR Rize İl Müdürlüğü yetkilileri, yaz döneminde çay fabrikaları için talep edilen mevsimlik iş gücünü, kendilerinde kayıtlı işsiz olmasına rağmen Rize'den bulamadıklarını, Bayburt, Samsun gibi başka illerden çay fabrikalarında çalışacak işçi talep etiklerini kaydetti.
Yörede arazilerinin bulunması ve buradan az da olsa bir gelir elde etmeleri nedeniyle insanların kas gücü gerektiren işleri beğenmediklerini ifade eden yetkililer, genellikle masa başı iş talep ettiklerini, kendilerine gösterilen işi beğenmeyip çalışmadıklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler