Kazaziye'ye yurtdışından ilgi

İpek veya naylon tel üzerine burularak sarılan 0.08 mikron inceliğindeki 24 ayar altın ve 1000 ayar gümüş tellerle yapılan Trabzon'a özgü kazaziye, yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi görüyor.Trabzonlu kazaz ustası Hasan Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı

Kazaziye'ye yurtdışından ilgi

İpek veya naylon tel üzerine burularak sarılan 0.08 mikron inceliğindeki 24 ayar altın ve 1000 ayar gümüş tellerle yapılan Trabzon'a özgü kazaziye, yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi görüyor.

Trabzonlu kazaz ustası Hasan Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1968 yılından beri bu sanatla uğraştığını belirterek, ailece kazaziyeye gönül verdiklerini söyledi. Tarihi geçmişi konusunda kesin bir bilgi bulunmayan kazaziyenin Mezopotamya uygarlığından günümüze kadar ulaştığını, kimi rivayetlere göre de M.Ö 2800'lü yıllarda hüküm sürmüş olan Lidyalılardan Anadolu insanına miras kaldığı ifade eden Tabakoğlu, ''Osmanlı döneminde de kazazlık Anadolu'nun önemli yerleşim merkezlerinde yaşatılmıştır'' diye konuştu.

1. Dünya Savaşı yıllarında sadece Trabzon'da 50'nin üzerinde kazaziye dükkanı bulunduğunu dile getiren Tabakoğlu, sözlerine şöyle devam etti: ''Kazaziye 0,08 mikron inceliğinde 24 ayar altın veya 1000 ayar gümüş tellerin iğneyle örülerek, hiç bir şekilde kaynak yapılmadan takı haline getirilmesidir. Bu sanatta 45. yılım bitti. Kazaz sanatı bundan 5 yıl öncesine kadar unutulmaya yüz tutmuştu. Şu an yine revaçta. Çeşitli kurslar açılıyor. Yeni kazazlar yetişiyor.

Ben şimdiye kadar 100 kişiyi yetiştirdim.'' Tabakoğlu, geleneksel desenlerin yanı sıra kendi tasarladığı figürleri de takılara yansıttığını dile getirerek, bir süre önce Uşak Müzesi'nden çalınan Lidya dönemine ait 'Kanatlı At'' broşunun da bire bir örneğini yaptığını kaydetti.

-''1 SANTİMETREDE 130 DÜĞÜM VAR''-

Saç teli inceliğindeki altın ve gümüş telleri iğnelerle işlediklerini anlatan kazaziye ustası Tabakoğlu, ''1 santimetrelik zincirde 130 tane düğüm var. Ancak kırılması, kopması mümkün değil. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir sanat yok. Bu sanat Türkiye'de ve sadece Trabzon'da yapılıyor. Meslek yaşamımdaki onca yıla rağmen her gün yeni bir şey öğreniyorum'' dedi. Tabakoğlu, Trabzon'da özellikle kadınların önemli bir geçim kaynağı olan bu el sanatıyla yapılan yüzük, bilezik, kolye, küpe ve tespihlerin yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi gördüğünü bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler