Kemençe ustasının "Lazrover"ı yollarda
Kemençe ustası Ömer Demir (20), "pat pat" adı verilen tarım aracının motorunu kullanarak, 80 kilometre hıza ulaşabilen, 4 vitesli, "Lazrover" adını verdiği arazi aracı üretti.Demir, yaptığı açıklamada, aracı proje çizmeden, düşünerek ve deneme yanılma yön
Kemençe ustası Ömer Demir (20), "pat pat" adı verilen tarım aracının motorunu kullanarak, 80 kilometre hıza ulaşabilen, 4 vitesli, "Lazrover" adını verdiği arazi aracı üretti.
Demir, yaptığı açıklamada, aracı proje çizmeden, düşünerek ve deneme yanılma yöntemiyle yaptığını, parçaların çoğunluğunun el yapımı olduğunu söyledi.
Aracın motoru için uzun süren araştırma yaptığını anlatan Demir, ''Ben bu aracı arazide kullanmak için yaptım. Farklı markalardan çift şanzıman taktım. İkisinin priz direklerini birbirine kaynattım. Kafaya taktığım şanzımanı arazi şartlarına göre ayarladım, 4 vites olarak kullanıyorum. Ağır devirde ama kuvvetli'' diye konuştu.
Çalışmalarını çoğunlukla kendisine ait kemençe imalathanesinde gerçekleştirdiğini belirten Demir, üretimde kullandığı makineleri de kendisinin yaptığını, bu yüzden malzeme sıkıntısı çekmediğini ifade etti.
Ahşap için kullanılan torna makinesini demir işleyen makineye çevirdiğini kaydeden Demir, "Tornalık parçalarda ustalardan da yardım aldım. Diferansiyelin görevi virajlarda arabanın dönmesini kolaylaştırmaktır. İlk olarak bunu araştırdım. Şanzıman nasıl çalışır, onu araştırdım. Debriyaj konusunda çok sıkıntı çektim ama onu da sonradan kendim yaptım'' şeklinde konuştu.
- ''Bu, ilk deneyimimdi, sonraki daha farklı olacak''
Aracın kaportasının ahşap olduğunu vurgulayan Demir, şöyle konuştu:
"'Benim için para, pul önemli değil. Hayalimdi, yaptım. Bu, ilk denemem ve eksiklikler var. Acemiliğimize geldi, istediğim gibi yapamadım. Milimetrik kaporta çizeceğim. Düzgün ve göze hitap edecek. Bu, ilk deneyimimdi, sonraki daha farklı olacak. Bu araç sürat için değil, arazi için. Bu bakımdan 80 kilometreden fazla gitmez. Burada çok güzel yerler var. Atlıyorum aracıma, kemençemi de yanıma alıyorum, çıkıyorum ormana. Kendimi yaylada hissediyorum.''
"Lazrover" için 10 bin lira harcadığını dile getiren Demir, aracı fındık çuvallarını taşımak isteyen köy sakinlerinin satın almak istediğine dikkati çekti.
Demir, şunları belirtti:
"Bu, bir hobidir. Pat patlar devrildiği için köylerde fındık çuvalı taşımak adına satın almak isteyenler oldu. Yaptığım araç geniş olduğu için devrilme riski yok. Süspansiyonları var. Arka makaslı, ön amortisörlü yaptım. Aracım benzinli, pat pat motoruyla çalışıyor. Dizel olsa çekiş açısından elbette daha iyi olurdu. 100 kilometrede 15 lira yakıyor, kendinden marşlı. Pat patla kıyasladığımızda daha fazla yük taşıma kapasitesi var ve onun kadar titreşimli değil."
Demir, aracı için patent başvurusunda bulunacağını sözlerine ekledi.