Kent Konseylerine önemli misyon
Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda son toplantı Trabzon’da gerçekleştirildi. Trabzon’da düzenlenen ilk toplantıda hem katılımcı araçların yerel yönetimlerde kullanımı hem de kent konseylerinin karar almadaki işlevlerinin g
Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda son toplantı Trabzon’da gerçekleştirildi. Trabzon’da düzenlenen ilk toplantıda hem katılımcı araçların yerel yönetimlerde kullanımı hem de kent konseylerinin karar almadaki işlevlerinin geliştirilmesi konularında bilgi verildi.
Zorlu Grand Otel’de düzenlenen toplantıya Trabzon Vali Vekili Kamil Sarıaslan, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Kamu Yönetiminde Sorumlu Sektör Yöneticisi Umut Özdemir, Erzurum, Samsun ve Çorum’dan katılımcılar ile stö temsilcileri yer aldı.
KENTLERİN YARIŞI ÜLKELERİN YARIŞININ ÖNÜNE GEÇMİŞ DURUMDA
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, artık dünyada kentlerin yarışının ülke yarışlarından öne geçtiğini dile getirdi. Başkan Gümrükçüoğlu, “Daha iyi, yaşanabilir, yaşam standardı yükseltilmiş kentler, tarihini, kültürünü, tabii güzelliklerini ortaya koyabilen kentler bir ülkeyi bile tanıtmada daha ön adım alabilmiş bir dünyayı yaşıyoruz. Bir ülkeyi tanımaktan öte o kentin o ülkeyi tanıtabilmesi ön safa geçebilmiş durumda. O bakımdan bu çalışmalar tüm kentlerimize önemli ışık tutacaktır. Bizim kentimiz için de bir ayrıcalığı var, son 6360 sayılı yasayla büyükşehir kapsamına girdik. Bu yasayla artık büyükşehirlerin tümü tüm il sınırlarıyla büyükşehir olmuş durumda. Yerinden yönetim, yerel yönetim insanların fikir, düşünce ve önerilerini, problemleri birebir yaşayanların, tabii olarak çözüm yönünden daha pratik düşünebilmelerini de getirmekte. Bu çalışmalar bize çok önemli yol gösterici olacaktır. Son çıkış raporları, plan ve projelerimizde, stratejilerimizde yön verici olacaktır” dedi.
YAYLALI: KENT KONSEYLERİ YEREL YÖNETİMLER VE KENTLER İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR
Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, Kent Konseyleri’nin yerel yönetimler ve kent yaşayanları için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerin kent adına ürettiklerinin ortak akıl eşliğinde kent yaşayanlarınca kabul edilebilirliğini bu platform sayesinde görülebileceğine değinen Yaylalı, “Kent yaşayanları da kentin asıl sahipleri olduklarını bu şekilde hissedebilir ve üretilenlerin hayata geçirilmesi kolaylaşabilir. Ülkemizde kent konseylerinin yapılanmasında; yasadan kaynaklanan bir yapılanma şeklinde algılanması, yerel yönetimlerin bahsettiğimiz faydalarından uzak kalmasına neden olabilmektedir. Yerel yöneticiler bazı durumlarda kent adına alınacak kararlarında seçilmişliğin ve doğrudan hesap verecek olmanın önceliğini kullanarak kent konseyinde oluşan paydaşlarını dışarıda tutabilmektedir. Bu, kent konseylerinin ülkemizde gelişimini ve yönetişim mekanizmasının oluşumunu engellemektedir.
VALİLİK VE BELEDİYE’YE TEŞEKKÜR ETTİ
İçinde bulunduğumuz proje kapsamında, katılımcı analitik araçlarla ilgili veri toplama ve analiz çalışmaları, katılımcı analitik araçların hazırlanması ve uygulanması konusunda çalıştay, vatandaş karnesi sonuçlarının kamuoyuna duyurulması ve bütçe tartışması gerçekleştirilmiştir. Kendi ilimiz için bu çalışmalara büyük katkılarından ötürü Trabzon Valiliğimiz ve Belediye Başkanlığımıza özellikle teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
AB Delegasyon Kamu Yönetiminden Sorumlu Umut Özdemir, yerel yönetimlerin vatandaşa en yakın yönetim birimler olduğunu belirtti. Özdemir, “Bu nedenle AB’nin çok önem verdiği bir konu. Bu kapsamda Türkiye AB Mali İşbirliği fonlarıyla Türkiye’de yerel yönetim reformuna destek verilmesi ve yerelde karar verme süreçlerine stö ve vatandaşların katılımının artamsına yönelik projeler yapmaktayız. Bu proje İçişleri Bakanlığı ile yaptığımız 3. proje. Bu projede artık merkezdeki çalışmaların yerel yönetimlerin merkez tarafında yapılan çalışmaların daha fazla yerele inmesine vatandaşlara daha ulaşılabilmesi açısından kent konseyleri ile çalışmayı uygun gördük. Ki bu gördüğümüz kadarıyla iyi bir karardı. Aldığımız geri bildirimler bizler için çok değerli oldu. Artık projenin sonuna yaklaşıyoruz. 1.5 yılın ardında birkaç ayımız kaldı.
Bugün bu projede neler yapıldığını sunmak ve katkıları almak için buradayız. Projenin bir diğer boyutu da; bütçeleme süreciyle bağlantılı olan stratejik planların hazırlanması ve bu sürece kent konseyleri başta olmak üzere vatandaşların katılımının sağlanması. Yerelin ihtiyaçları, yerelin bütçesinde nelere ne kadar pay harcanması gerektiğini en iyi yerelde yaşayan vatandaşların bildiğini düşünerek bu stratejik plan ve bütçe bağlantısı güçlendirme amacını taşıyor proje. Bu nedenle 26 ilde sosyo-ekonomik haritalandırma çalışması yapıldı ve 6 ilde vatandaş karneleri hazırlanarak, (bunun için bu illerde çok yoğun anket çalışmaları yapıldı) bu bölgedeki illerde yapılan çalışma sonuçlarını hep birlikte dinleyeceğiz. Bunun için buradayız.”
Stratejik Yerel Yönetişim Projesi Takım Lideri Sadun Emre Alp de proje hakkında bilgilendirme yaptı.