Kızılcık'dan KTÜ'lü öğrencilere anlamlı mesaj

Bilgiyi Ezberleyen Değil Aynı Zamanda Geliştiren Olacaksınız              Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı’nın kuruluşunun yirminci yılı dolayısıyla uluslararası ilişkiler öğrencileri

Kızılcık'dan KTÜ'lü öğrencilere anlamlı mesaj

Bilgiyi Ezberleyen Değil Aynı Zamanda Geliştiren Olacaksınız              

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı’nın kuruluşunun yirminci yılı dolayısıyla uluslararası ilişkiler öğrencilerinin derslerine katılarak dünyadaki değişen yönetim parametreleri ve bilgi deneyimleri hakkında bir konferans verdi.
               
Geleceğimiz olan gençlerin en büyük güç kaynağımız olduğunu belirten Vali Kızılcık, “Bu güzel bahar gününde çiçek gibi açan siz değerli gençlerin karşısında olmak bize hem enerji veriyor hem de geleceğe dair ümitvar olmamızı sağlıyor” dedi. 
               
Kızılcık, “Her şeyden önce 21. yüzyılda temel yönetim parametrelerinin neler olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu anlamda 21. yüzyıl ve daha önceki yüz yılarının yönetim parametreleri ve yönetim stratejilerinin nasıl değiştiği önem arz etmektedir.  Yönetim stratejilerinin hangi dönemlerde değiştiği çok önemlidir. Sizlerde hem tarihi hem yönetimsel ve uluslararası ilişkiler anlamında ilişkilerin nasıl değiştiğini, geliştiğini ve reel dünyaya nasıl uyarlandığını görmelisiniz” dedi.
               
Konuşmasında doktora konusu olan ‘Liberal batı demokrasilerinde yerel yönetimler’ adlı ilk tezinin reddedildiğini belirten Vali Kızılcık, öğrencilere ‘reddedilebiliyoruz’ diyerek hiç bir zaman yılmamaları için önerilerde bulundu. Kızılcık, öğrencilerden zorluklar karşısında yılmamalarını, bilakis mücadeleci olmalarını istedi.  
               
Dünyadaki Yönetim Alanındaki Değişimleri Takip Etmeliyiz
               
Vali Kızılcık öğrencilere ‘Liberal batı demokrasilerinde yerel yönetimler’ adlı tezinden bahsederken, “Liberal Batı demokrasilerini incelediğinizde felsefi ve sosyolojik akımlarını incelediğinizde hayatın akışını incelemiş oluyorsunuz. Niçin Ademi Merkeziyetçilik vardır? Niçin Üniter devlet anlayışı vardır. Orada insana verilen değerin düşüncelerde neye dayandığını görüyoruz. 2 binli yıllara kadar herkes genel müdürlükten  bahsederken günümüzde CEO’lar ortaya çıktı. Bunlar şirket yönetimindeki zihniyet değişim ve dönüşümün ifadesidir. Tabi iş sadece isim farklılığından kaynaklanmıyor. Bakış açısı ve kalite farkı var. Bununda bir felsefi bir değişim olduğunu görürsünüz” diye konuştu.
               
21. Yüzyılın Gençliği Analitik Düşünen Bilgiyi Üreten Olmalı
               
Konuşmasında Dilbilimci Noam Chomsky, Friedman gibi önemli düşünürlerden öğrencilere örnek veren Vali Kızılcık öğrencilere sadece sınava odaklı, bilgiye yoğunlaşıp öğrenilen  ve üç gün sonra unutulan bir öğrenim yerine reel hayata günlük hayata adapte edilen bir anlayışı tercih etmelerini önerdi. Vali Kızılcık “Aslında bizler üniversiteye gelene kadar genelde hep akademik bilgi ve teorilerle donanırız. Ama biz bu teorilerin yerine reel ve günlük hayata adapte edilen bir anlayışı koyarsak başarıyı yakalarız. 
 
Noam Comsky aslında bu sistemin bir faydası olduğunu söylüyor. Bu sistemden geçen toplumun çok itaatkar olduğunu, otorite ne söylerse onu kabul ettiğini söylüyor. Oysa 21. yüzyılın gençliği ve başarılı toplumları kendine güvenen ve genel bir çerçeveyi verip bu çerçevede eğitilen, öğretilen ondan sonra bir sorunla karşılaştığında analitik düşüncesiyle çözüm üretebilen gençlerindir ve toplumlarındır. Bu nitelikte yetişen gençlik sadece hazır olan bilgiyi değil, bilgiyi üretenler olmalıdır. Bu işin en önemli noktasıdır.  Bilgi sadece bir defa öğrenildiğinde mutlak doğru değildir. Hele hele ortaçağda öğrendiğiniz bilgi yüz yıl doğru olarak kabul ediliyordu. Sizin de o bilgiyi bilen öğrenen ezberleyen olarak geçerliliğiniz olabiliyordu. Oysa Bilgi Çağı dediğimiz bir dönemde artık bilginin dakikada bir değiştiği bir çağda bizlerin geçerliliğimizi ve liderliğimizi devam ettirebilmemiz için o değişen bilgiyi takip etmemiz üretebilmemiz gerekiyor.
 
Böylece dünyada daha rekabetçi olabiliriz. Ancak bu şekilde Ulu önder Atatürk’ ün bizlere muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkabiliriz. Bizler bu düşüncenin devamı olarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 hedefleri ve stratejilerini ortaya koyduk. Tabii ki bunları ortaya koyarken belirli parametreler göz önünde bulunduruldu. Belki bunlara ulaşamayabiliriz. Stratejik düşüncede ki 21.yy geçerli olan düşüncesi budur.  Hedef koymak durumundasınız. Hedefi olmayan bir gemi menziline ulaşamaz. Bir hedefiniz olduktan sonra ona ulaşmak için çaba sarf etmelisiniz. Bu çabanın sonucunda başarıya ulaşabilirsiniz” dedi.
               
Trabzon’un jeopolitik önemine değinen Vali Kızlcık Dünya Bankası’nın Sürdürülebilir Şehirler yarışmasına katıldığını belirtti.  Kızılcık “Yarışan Şehirler arasında öncelikli olmamız için güçlü ve zayıf yanlarımızı ortaya koymalıyız. Arazimiz sınırlı olsa da 50 bin civarında öğrencisiyle KTÜ’müz var.  Ayrıca NATO’nun askerlerini Trabzon üzerinden çekilmesi jeopolitik bakımdan gücümüzü ortaya koyuyor. Jeopolitik merkez olmamız için deniz, kara, havayolu olan Trabzon’un tren yolunu da gerçekleştirdikten sonra jeopolitik üs olmamızı sağlayacaktır” dedi.
               
Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Vali Kızılcık, KTÜ Radyo’nun da canlı yayın programına katılarak Trabzon’la ilgili yürütülen projeleri anlattı.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler