KOBİDER hayvancılığa teşvik etti

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ekonominin canlanması, tarım ve hayvancılığın normal seviyeye gelebilmesi için hükümetin çiftçiye ve köylüye hayvan tedarik ederek, üretim yapmalar

KOBİDER hayvancılığa teşvik etti

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ekonominin canlanması, tarım ve hayvancılığın normal seviyeye gelebilmesi için hükümetin çiftçiye ve köylüye hayvan tedarik ederek, üretim yapmaları için çeşitli teşviklerde bulunması gerektiğini söyledi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özgenç, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin doğal yapısı nedeniyle hayvancılık için elverişli bir bölge olduğunu hatırlattı. Bölgedeki yeşil bitki örtüsü nedeniyle hayvanların samana ve yeme ihtiyaç duymayacağını kaydeden Özgenç “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ekonominin canlanması, tarım ve hayvancılığın normal seviyeye gelebilmesi için hükümetin çiftçiye ve köylüye hayvan tedarik ederek, üretim yapmaları için ‘anası benim, sütü, yağı, danası senin’ diyerek hayvancılığı teşvik etmeli. Bizim ülkemizin coğrafi konumu itibariyle tarım ve hayvancılık bakımından kendine yeter bir ülkedir. Fakat son yıllarda şehirlere göç nedeniyle köy ve kırsalda nüfus azalmasıyla hayvancılıkta haliyle düşüş göstermiştir” dedi.
 

Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de büyük holdinglerin yüklü miktarda alım yapmaları ve hayvan stokunun önemli bir kısmını ellerinde tutmaları nedeniyle piyasayı kendileri lehine yönlendirebildiklerini kaydeden Özgenç “Bu kesimin elinde büyük oranda hayvan olduğu ifade ediliyor. Talebin olmasına rağmen yüksek kar beklentileri yüzünden piyasaya yeterince et arz etmiyorlar. Türkiye'de bu sorunların yaşanmaması için hayvancılık politikaları tekrar gözden geçirmeli” diye konuştu.
 

Özgenç, son yıllarda özellikle kurban bayramına doğru et fiyatları suni olarak yükseltildiğine de dikkat çekerek “ Hükümetin canlı hayvan ithalatına rağmen et fiyatlarının düşmemesinin bize göre en önemli nedeni bu sektörde adeta tekel oluşturan büyük çiftliklerin kurbanlık hayvanları toplayıp yüksek kazanç beklentisiyle piyasaya yeterli hayvan arz etmemeleridir. Kurbanlık fiyatlarındaki ortaya söylentilerin yayılması ise spekülatörlerin bir tezgahıdır. Vatandaşların kurban vecibesi dolayısıyla kurbanlık talebi olacağından son iki-üç yıldır yükselişe geçen ve özellikle kurban bayramına kısa bir zaman kala sürekli yükselen et fiyatları vatandaşta haklı tedirginliğe neden olmaktadır halkımızda kurban bulamama endişesine kapılmaktadır.

KOBİDER olarak ülkemizde yeterli miktarda büyük ve küçük baş hayvan olduğu kanaatindeyiz. Lakin bazı iyi niyetli olmayan kişilerin adeta karaborsa anlayışı ile ortam oluşturması vatandaşı rahatsız etmektedir. Hayvan besiciliği ve ticareti ile uğraşan kişiler fısıltı gazetesiyle ‘kurbanlık mal yok, fiyatlar çok pahalı’ havası vererek rakamları suni olarak şişirmektedirler. Geçmiş yıllarda buna benzer spekülasyonda bakliyat konusunda yaşanmıştı ve pirinç fiyatları elde ürün olmasına rağmen suni olarak yükseltilmişti. Bunun için kurbanlık fiyatlarında büyük oranda spekülatif bir şişirilme var” ifadelerini kulland

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler