KTÜ'de Kanuni ve iyilikler sitesi
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, ''hayrat''ın, Türk kültürünün mayası olduğunu belirterek, ''Hayrat yapabilmek için çalışmalı ve üretmeliyiz. Kazandığımızla kendimizi iyi şekilde yaşatmalı, ancak toplum
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, ''hayrat''ın, Türk kültürünün mayası olduğunu belirterek, ''Hayrat yapabilmek için çalışmalı ve üretmeliyiz. Kazandığımızla kendimizi iyi şekilde yaşatmalı, ancak toplum için de birşeyler yapmalıyız'' dedi.
Bahaeddin Yediyıldız, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumunun 514. yıldönümü dolayısıyla kutlanan Kanuni Haftası etkinlikleri kapsamında, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde ''Bir Kelimeden Bir Medeniyete, Kanuni ve İyilikler Sitesi'' konulu konferans verdi.
Trabzon'da doğan Kanuni Sultan Süleyman'ın, 26 yaşında tahta çıktığını ve onun döneminde Osmanlı egemenliğinin doruk noktaya ulaştığını aktaran Yediyıldız, bu dönemin, vakıf eserleri bakımından da zengin bir dönem olduğunu söyledi.
Vakıfların kentleşme ve devletleşmede önemli rol oynadığını belirten Yediyıldız, ''Vakıflar, Türk medeniyetinde, hayratların yanısıra çok önemli bir yere sahiptirler. Osmanlı döneminde, sermaye ve mal varlıkları vakıflarla sağlandığı için sanayi gelişmemiştir. Batı devletlerinde ise vakıf sistemi olmadığı için bunun tam tersi olmuştur. Para işletildiği için sanayi ve birçok alanda ilerlemeler görülmüştür'' diye konuştu.
Yediyıldız, hayratın Türk kültürünün mayası olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''İslami dönem Türk medeniyetinin temelinde hayrat sistemi yatar. Osmanlı devletini ve toplumu ayakta tutan hayrat sistemidir. Hayır yapmak anlamına gelen hayratın, Türk toplumlarına bakıldığı zaman, yaşam felsefesi olduğunu görmekteyiz. Hayrat sistemindeki temel, bütün canlıların sevilmesi, hoşgörülü olunması ve bunlardan karşılık beklenmemesi olarak görülmektedir. Türk medeniyetine bu bakımdan, iyilik medeniyeti de denilmekte'' diye konuştu.
Türk kentlerinin temelinin, insanların içindeki iyilik ve hayırların dışarıya yansıtılması biçiminde yorumlandığına dikkati çeken Yediyıldız, ''Vakıf, hayrat kurumunun hukuki işlemidir. Hayratın arkasında mecburiyet veya zorlama yoktur. İnsana karşı ferdi sorumluluk, vicdani hizmet duygusu yatar. Hayrat yapabilmek için çalışıp üretmeliyiz. Kazandığımızla kendimizi iyi şekilde yaşatmalı, ancak toplum için de birşeyler yapmalıyız'' dedi.
Yediyıldız, katılımcılara slaytlar eşliğinde Osmanlı döneminde vakıflar vasıtasıyla yaşama geçirilen eserlerle ilgili bilgi verdi ve soruları yanıtladı.