KTÜ'den parmak açıklaması

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Servisi'nde kopan parmakların karıştırılması olayıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, düzenlediği basın toplantısında, Çarşıbaşı ilçesi
KTÜ'den parmak açıklaması

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Servisi'nde kopan parmakların karıştırılması olayıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, düzenlediği basın toplantısında, Çarşıbaşı ilçesinde, un fabrikasında çalışırken elini makineye kaptırması sonucu 2 parmağı kopan Hasan Arslan ile Of ilçesinde ağ almak isterken halatın eline sarılması sonucu 4 parmağı kopan Dursun Ayaz'ın yaklaşık 2 saat arayla hastanelerine başvurduğunu belirtti.

Arslan'ın parmaklarının replantasyon (parmak, el, saçlı deri, kulak gibi organların kopmalarında tekrar yerine dikilmesi) için uygun bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Özlü, ''Güdük tamiri yani yaranın onarılması önerildi, hasta bunu kabul etmeyerek İstanbul'a gitmek istedi. Ayaz'ın ise 4 parmağında ezilme vardı. Tetanoz aşısı ve güdük onarımı yapıldıktan sonra antibiyotik tedavi uygulandı'' dedi.

Bu süreçte İstanbul'a giden Arslan'a yanlışlıkla Ayaz'ın parmaklarının verildiğini belirten Prof. Dr. Özlü, şöyle devam etti:
''Hata anlaşılınca 2.5 saatlik bir gecikmeyle parmakların aslı gönderildi. Olay tamamen dikkatsizlik ve özensizlikten kaynaklandı. Bunun sonucunda önce bir çalışma yaptık ve olayla ilgili rapor hazırladık. Hazırlanan rapor doğrultusunda Rektörlük tarafından, yanlış ve hatanın kim ya da kimler tarafından yapıldığının belirlenmesi için soruşturma açılması talebinde bulunuldu. Bu talep doğrultusunda soruşturma açıldı. Soruşturma sonucuna göre, olayın sorumlusu ya da sorumluları belirlenecektir. Hata yapan varsa hata yapanlar bunun bedelini ödeyecektir. Hatanın örtbas edilmesi veya kapatılması gibi birşey asla söz konusu olmayacaktır.''

Hastanelerde ve özellikle acil servislerde yapılan hatalardan geri dönüşün çok zor olduğunu da belirten Prof. Dr. Özlü, ''Acil servislerde panik, stres ve koşturmaca çok fazla yaşanıyor. Hastanelerde sıfır hata ile çalışmak herkesin en çok istediği şey ama bu gerçekçi bir istek değil. Ama insanın olduğu yerde hata da olabilir'' diye konuştu.

Hastanelerine günde ortalama bin 500 hastanın geldiğini anımsatan Prof. Dr. Özlü, buna karşılık hastanenin hata oranının çok az olduğunu söyledi.
Parmakları kopan hastalara replantasyon gerekip gerekmediği kararının hekimin yorumuna dayalı bir karar olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Özlü, ''Bu kararı ne ben ne de başkası yargılayamaz. Kararın doğru olmadığı düşünülüyorsa yargıya gidilir, bilirkişi kararını verir'' dedi.

Çarşıbaşı ilçesinde, un fabrikasında çalışırken eline makine kaptırması sonucu 2 parmağı kopan Hasan Arslan ile Of ilçesinde ağ almak isterken halatın eline sarılması sonucu 4 parmağı kopan Dursun Ayaz, Trabzon'daki Farabi Hastanesine kaldırılmış, daha sonra kendi isteğiyle İstanbul'a götürülen Arslan'ın, yanında, yerine dikilmek üzere yanlışlıkla Ayaz'ın parmaklarının götürüldüğü ortaya çıkmıştı. Yanlışlığın anlaşılması üzerine, bir sonraki uçakla İstanbul'a götürülen Arslan'ın parmakları, özel bir hastanede gerçekleştirilen ameliyatla yerine dikilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir