KTÜ'lü öğrenciler yine şaşırttı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı "Kondisyon Bisikleti ile Elektrik Üretimi" projesi, kullanıcıların egzersiz sırasında harcadığı enerjiden, elektrik enerjisi elde edilmesini sağlıyor. P

KTÜ'lü öğrenciler yine şaşırttı!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı "Kondisyon Bisikleti ile Elektrik Üretimi" projesi, kullanıcıların egzersiz sırasında harcadığı enerjiden, elektrik enerjisi elde edilmesini sağlıyor.
 
Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Mehmet Nuroğlu gözetiminde, son sınıf öğrencileri Bilal Sayar, Ahmet Adıgüzel ve Saim Portakal tarafından bitirme tezi olarak hazırlanan "Kondisyon Bisikleti ile Elektrik Üretimi" projesi, bireysel hareketten enerji üretilmesine dikkat çekiyor.
 
Nuroğlu, günümüzde bir çok hastalığın dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam sonucu oluşan kilolardan kaynaklandığını belirterek, "İnsanlar fazla kilolardan kurtulmak için spor salonlarında vakit geçiriyor. Bu sırada insanların kimyasal enerjisi fiziksel enerjiye çevriliyor" dedi.
 
Hareketle elde edilen ve boşa giden fiziksel enerjinin geri kazanılması amacıyla yola çıkarak bu projeyi hazırladıklarını ifade eden Nuroğlu, "Piyasada satılan bir kondisyon bisikletini satın alarak insanların harcadıkları fiziksel enerjiyi doğru akım jeneratöründe kullanıp elektrik üretmeye karar verdik. Kondisyon bisikletinin pedallarının çevrilmesiyle üretilen moment, zincir yardımıyla jeneratöre iletilerek jeneratörün rotorunun dönmesini sağlıyor ve rotorda gerilim indükleniyor. Bisikletin pedalına uygulanan kuvvet sürekli değiştiğinden üretilen elektrik enerjisi de sürekli değişiyor" diye konuştu.
 
ŞARJ İÇİN KULLANILABİLİR!
 
Nuroğlu, üretilen regülesiz doğru gerilimi akü şarj devresi yardımıyla aküde depoladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
 
"Enerjiyi, depoladığımız akünün kapasitesi oranında cep telefonu, tablet bilgisayar, MP3 gibi çeşitli elektronik cihazları şarj etmede kullanabiliyoruz. Sistemin yaygınlaşması, insanların daha sağlıklı yaşam sürmesi ve temiz enerji üretimi sağlayacaktır. Üretilen enerjinin miktarı bireysel açıdan bakıldığında az olsa da enerji tüketimini azaltacaktır. Örneğin spor salonunda aynı anda dört, beş bisiklet kullanıldığında ve sistem şebekeye bağlandığında salonun aydınlatmasını temin edebilir. Böylece hem kişilerin spor yapma isteği yerine gelecek hem de tüketilen enerji elektrik enerjisine çevrilerek, şebekeden çekilecek aydınlatma için gerekli elektrik enerjisini bisikletler vasıtasıyla sağlayabileceğiz. Sisteme bakıldığında büyük maliyet getirmiyor ama ciddi avantaj sağlıyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler