Küçük Demet'in yaşam savaşı

Giresun'un Görele ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Demet Yılmaz, 1.5 yıl önce yakalandığı SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığı ile mücadele ediyor.  Yakalandığı hastalık dolayısıyla yatağa bağlı olarak hayatını sürdürmek zorunda kalan ve güçlükle

Küçük Demet'in yaşam savaşı

Giresun'un Görele ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Demet Yılmaz, 1.5 yıl önce yakalandığı SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığı ile mücadele ediyor.  Yakalandığı hastalık dolayısıyla yatağa bağlı olarak hayatını sürdürmek zorunda kalan ve güçlükle konuşabilen Demet, okulunu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını çok özlediğini söylüyor.

 

Hastalığı dolayısıyla ilkokul üçüncü sınıftan ayrılmak zorunda kalan Demet, bir an önce sağlığına kavuşup tekrar arkadaşlarıyla oynamak istediğini ve okuluna devam etmeyi umduğunu belirtiyor. Baba Tahsin Yılmaz ise kızını yakalandığı amansız hastalığa rağmen yaşatmak için mücadele verdiklerini söyledi. Yılmaz, doktorların Demet'in iyileşmesi için mucize gerektiğini söylediklerini ifade ederek, ''Demet sağlığına kavuşamayacak, ancak onun yaşaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki en büyük mutluluğumuz, Demet'i yaşatabileceğimiz kadar yaşatmaktır'' dedi.

 

Demet'in tedavisi için gereken ilaçların pahalı olduğunu, 8 ay önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle vücudunun sol kısmını kullanamadığını ve şoförlük olan mesleğini yapamadığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zaten Kaymakamlıktan aldığımız gıda yardımıyla geçiniyoruz. Kiramı ödeyemiyorum. Kızım yaşasın diye varımızı yoğumuzu tedavisine harcıyoruz. Yeşil kartla tedavisini yaptığımız için bazı ilaçları karşılanmıyor. Tedavisi mümkün olsa canımı bile vereceğim ancak dermansız bir hastalık. Bu haliyle kızımı ne kadar yaşatabilirsem o kadar mutlu olabilirim. Tek isteğim, kızımı yaşatacak ilaçları bulmaktır.''

 

Tahsin Yılmaz, yetkililerden Demet'in tedavisi için gerekli olan ilaçların temininde kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

 

SSPE HASTALIĞI

SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit), kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor.  Kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE'nin kesin tedavisi bulunmuyor.

 

Hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Hastalığın neden olduğu etkiler beyinde ortaya çıkıyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ile 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülüyor.

 

Hastalığın belirtileri, hafıza kaybı, uyarılara yanıt vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri veya davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkıyor. Türkiye'de SSPE Derneğine kayıtlı 849 SSPE hastası bulunuyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler