Manastırdan Tarih Çıkıyor

Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, yaptığı açıklamada, mülkiyeti Trabzon Belediyesi'ne ait olan Kızlar Manastırı'nda kazı çalışmalarına 7 Kasım 2006 tarihinde başlanıldığını belirtti.Manastırın 14. yüzyılda 3. Aleksios tarafından yaptırıldığını, 18.

Manastırdan Tarih Çıkıyor

Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, yaptığı açıklamada, mülkiyeti Trabzon Belediyesi'ne ait olan Kızlar Manastırı'nda kazı çalışmalarına 7 Kasım 2006 tarihinde başlanıldığını belirtti.

Manastırın 14. yüzyılda 3. Aleksios tarafından yaptırıldığını, 18. ve 19. yüzyıllarda ise ilaveler yapılarak son şeklini aldığının bilindiğini ifade eden Yılmazer, yaklaşık 2 yıl süren kazı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Yürüttükleri kazı çalışmalarının ilk günlerinde 18. yüzyıl öncesine ait olduğu tahmin edilen 2 bütün iskelet ile kafatası ve kemik parçaları bulduklarını anımsatan Yılmazer, iskeletlerin incelenmesi için İstanbul Üniversitesi'ne başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Kızlar Manastırı'nda sonradan eklenti olduğunu düşündükleri 5-6 duvar olduğunu belirten Yılmazer, bu duvarların kaldırılması için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurularının olacağını ifade etti.

Yılmazer, çalışma kapsamında seramik parçalar, bronz objeler bulduklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Manastırın kuzey batısındaki öğrenci odaları içinde, erken döneme ait bir mimariyle karşılaştık. 14. yüzyıldan önce yapılmış mimari bulgular var. O noktadaki 2 bağımsız duvar kalıntısını kaldırmalıyız. 'Selçuklular Trabzon'a gelmedi' denilse de bu kazıda Selçuklu mimarisi tarzında tonozlu bir yapı görüldü. Bu yapılar, Kızlar Manastırı kurulmadan önce bu alanda Selçuklu mimarisine ait izler olarak değerlendirilebilir. Buna paralel olarak bu tespitlerimiz netleşmemiş olup, ancak kazı çalışmaları tamamlandıktan ve konuya ilişkin taşınır bulgular elde ettikten sonra net bir değerlendirme yapılabilir.''

Maçka ilçesindeki Sümela Ören yerinde Selçuklu mimarisine özgü çeşme, Ayasofya Müzesi'nde ise Selçuklu mimarisi özelliği taşıyan bazı süslemeler bulunduğunu belirten Yılmazer, ''Bu da Trabzon'a Selçukluların gelip gelmediği konusunda daha derin incelemeler yapılması gerektiği kanaati taşımamıza neden oluyor'' dedi.

-''RESTORASYON İÇİN BİLİM HEYETİ KURULMALI''-


Yılmazer, kazı çalışmalarının ardından Trabzon Belediyesi'nce Kızlar Manastırı'nın restorasyonunun yapılacağını söyledi.

Kazı çalışmaları sonunda rapor hazırlayacaklarını, bu raporun ardından hazırlanacak restorasyon projesine yönelik bilim heyeti oluşturulması gerektiğini dile getiren Yılmazer, ''Trabzon Belediyesi'nin restorasyon projesini uzmanlardan oluşan bilim heyetiyle birlikte hazırlamasının uygun olacağını düşünüyoruz. Çünkü Kızlar Manastırı il merkezinde olup turizm için çok elverişli bir alan. O alanda restorasyonda yapılacak en küçük bir hata turizme zarar verir. Bu görüşümüzü Trabzon Belediyesi yetkilileriyle paylaştık, çalışmalarımız sürüyor'' diye konuştu.

-KIZLAR MANASTIRI-


İl merkezinde Boztepe'nin yamacında şehre hakim bir mevkide kurulan Kızlar Manastırı, 1349-1390 yılları arasında 3. Aleksios zamanında kurulmuş, birkaç defa onarılarak son şeklini 19. yüzyılda almış.

İki teras üzerine inşa edilen manastır kompleksi yüksek bir koruma duvarı ile çevrilmiş. İlk olarak güneyde içinde kutsal su bulunan kaya kilisesi ve onun girişindeki şapel ve birkaç hücreden ibaret. Kaya kilisesinin içerisinde kitabeler ve 3. Aleksios'un karısı Theodora ve annesi Eirene'nin portreleri yer almakta.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler