Meteoroloji Trabzon'u korkuttu!
Torul İlçe Tarım Müdürü Mehmet İdar, don olayından korunmak için çok çeşitli yöntemlerin uygulanmakta olduğunu söyledi.İdar, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen zirai don uyarısında, bölgede yarın ve
Torul İlçe Tarım Müdürü Mehmet İdar, don olayından korunmak için çok çeşitli yöntemlerin uygulanmakta olduğunu söyledi.
İdar, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen zirai don uyarısında, bölgede yarın ve pazartesi geceleri yüksek kesimlerde hafif, iç kesimlerde ise orta kuvvette don olayı beklendiğinin bildirildiğini belirterek, "Tarımsal faaliyetin olduğu bölgemizde, çiçeklenme ve meyve Bağlama dönemindeki erik, fındık, kiraz, elma gibi meyve, sebze ve fide üreticilerimiz ile serada üretim yapan yetiştiricilerimizin gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir" dedi.
Tarım ürünlerini don olayından korumak için çok çeşitli yöntemler uygulandığını anlatan İdar, şunları söyledi:
"Yetiştirilen bitkinin özelliği ile ilgili tarım işletmesinin imkanları göz önüne alınarak bu yöntemlerden en uygun en pratik ve en ucuz olanı seçilmelidir. Önemli olan en etkin yöntemin uygulanmasıdır. En çok uygulanan yöntemlerden havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut, yani sis oluşturulmasıdır. İkinci yöntem ise ürünleri dumanla kaplamaktır. Bu yöntemde toksit olmayan protein köpükler kullanılır. Köpük, bitkiler üzerinde uzun süre kalabilir ve don olayları için koruyucu olur.
Diğer yöntem ise havanın karıştırılmasıdır. Bu da rüzgar makineleri ve fanlar ile birlikte üst seviyedeki sıcak hava ile aşağıdaki soğuk havanın karıştırılması sonucu don zararını en aza indirir. Dördüncü ve son yöntem ise direkt hava ve bitki ısıtmasıdır. Ürünün bulunduğu yerde en kolay yöntem uygun ısıtma ekipmanlarını kullanarak veya küçük ateşler yakmaktır. Bu yöntemde odun, kömür veya mangal kömürü kullanılacağı gibi halk arasında 'tezek' olarak adlandırılan hayvan tersi de yakılarak kullanılabilir. "
Don olayının da afet kapsamında olduğunu ifade eden İdar, "Ülkemizde de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması düşünülmüş ve bu amaçla 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çıkarılmıştır. Tarım sigortaları havuzu tarafından kapsama alınacak riskler arasında don tehlikesi de mevcut olup, üreticimiz eğer sigorta yaptırmış ise don teminatında primin üçte ikisi devlet tarafından karşılanmaktadır" diye konuştu.